Informatieavond over zonnepanelen werpt nu al vragen op

Foto: Jaap Koper

Woensdagavond 5 juni is er in De Blauwe Tram tussen 19.00 en 20.00 uur en 20.30 en 21.30 uur een informatieavond over zonnepanelen die huiseigenaren kunnen plaatsen. De informatieavond over de plaatsing van de panelen werpt zijn schaduw al enigszins vooruit, omdat het al de nodige vragen oproept bij inwoners van Zandvoort die de brief hebben gekregen van initiatiefnemer Huizenaanpak.

Advies

Vooral de € 45 die al aanbetaling bij de inschrijving dient, is een heikel punt. Het verbaast sommige Zandvoorters dat Huizenaanpak direct al een geldbedrag vraagt, terwijl er nog niet eens is bekeken of een woning geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Uitleg

Toch geeft Huizenaanpak al de nodige uitleg over de aanbetaling en facturatie van deze kosten. Zo geeft Huizenaanpak de € 45 terug als:

  • Het dak niet geschikt is voor zonnepanelen door bijvoorbeeld een te klein dakoppervlak of te veel schaduwwerking.
  • De kabelroute van de omvormer naar de meterkast bij de woning niet op redelijke wijze mogelijk blijkt te zijn.

Annulering

In deze gevallen zal Huizenaanpak de aanvraag annuleren en krijgt de inschrijver de aanbetaling daarna binnen 14 dagen teruggestort op de bankrekening. Wel is het zo dat wanneer iemand zelf de aanvraag annuleert na de schouw aan huis en de ontvangst van de offerte, de aanbetaling niet meer terug krijgt. Dit bedrag gaat naar de Huizenaanpak voor de gemaakte kosten voor onder meer de schouw aan het huis. Wel is het dan weer mogelijk om in dat geval om met dezelfde aanbetaling mee te kunnen doen met een volgende zonnepanelen-aanbieding van Huizenaanpak.

Subsidiemogelijkheden

Volgens de website Subsidies Zonnepanelen kent Zandvoort een aantal regelingen die het investeren in duurzame energie aantrekkelijk maken. Volgens de informatie op de website zijn er regelingen voor zowel particulieren als bedrijven.

Duurzaamheidsfonds

Volgens de website is het zeker mogelijk als de aanschaf van zonnepanelen projectmatig plaatsvindt, waarbij de deelnemers aanspraak kunnen maken op het duurzaamheidsfonds. Dat laatste is min of meer ook terug te vinden in het uitvoeringsprogramma van de gemeente Zandvoort 2018-2022. In het programma staat “Voor praktische ondersteuning aan particuliere woningeigenaren: Voortzetten Duurzaam Bouw Loket, samenwerken met de Stichting Huizenaanpak door onder andere collectieve inkoopacties en wijkbijeenkomsten organiseren.” Een dergelijke regeling is er ook voor particulieren die gezamenlijk investeren in zonnepanelen. Hiervoor zijn bijzondere fiscale regelingen van toepassing. Er is in Zandvoort ook de mogelijkheid om voor verenigingen van eigenaren gratis advies op het gebied van duurzame energie te krijgen.

Cookieinstellingen