ProRail gaat geld steken in spoor tussen Haarlem en Zandvoort

Foto: Jaap Koper

Spoorwegbeheerder ProRail gaat geld steken in het spoor tussen Haarlem en Zandvoort. Verschillende media melden dat wanneer de Formule 1 naar het Circuit Zandvoort komt, het mogelijk moet zijn om meer treinen over het spoor te laten rijden tussen Haarlem men Zandvoort.

Uitbreiding

Bezoekers die in mei volgend jaar naar Max Verstappen wil komen kijken, kunnen dan volgens ProRail dat ook prima via het spoor gaan doen. Het is waar de organisatoren van de Heinken Dutch Grand Prix Zandvoort en onder meer de gemeente op in zetten. De toeschouwers zoveel mogelijk laten komen via alternatieve vervoermiddelen.

Belofte

ProRail maakt de belofte om het baanvak tussen de badplaats en Zandvoort een ‘upgarde’ te geven. Dat moet vooral gebeuren op het gebied van de stroomcapaciteit. De huidige stroomvoorziening is ingesteld op vier treinen in het uur, maar na de anderhalf miljoen euro die de spoorwegbeheerder in de opwaardering steekt, moet het mogelijk zijn om met acht treinen in het uur over het spoor te gaan. Nu bestaat de kans dat wanneer er meer dan vier treinen in het uur het materiaal oververhit kan raken en dat de stoppen kunnen doorslaan.

Tempo

De maatregelen om tot een grotere stroomcapaciteit te komen, gebeuren volgens ProRal in een Formule 1 tempo. Normaal duurt het volgens de spoorwegbeheerder meerdere jaren om tot zoiets te komen. Nu doet ProRail het op dit traject letterlijk in een snelheid waarmee Max Verstappen over de verschillende internationale circuits raast.. Volgens ProRail zien zij het belang in van een goede bereikbaarheid tijdens een uniek evenement voor Nederland waar heel veel toeschouwers getuige kunnen zijn om diezelfde Verstappen.als eerste de finish zien over te gaan.

Extra kabels

ProRail wil de verhoging van het aantal treinen in het uur bereiken door extra kabels tussen het onderstation en de bovenleiding aan te leggen. Naast deze werkzaamheden wil de spoorwegbeheerder ook de piekbelastingschakelaars daar aan koppelen. Tijdens het weekend zelf zullen er volgens ProRail ook technici in de buurt zijn om storingen zo snel mogelijk te verhelpen.

Tijdelijke perron met extra in- en uitgangen

Ook zoeken zowel ProRail als de Nederlandse Spoorwegen uit of zij de capaciteit van station Zandvoort kunnen uitbreiden met een tijdelijk perron en tijdelijke in- en uitgangen. Verder bekijkt ProRail ook naar de spoorwegovergangen op het traject Haarlem-Zandvoort. Deze zullen vaker dicht gaan als er meer treinen per uur vaker over het spoor gaan. De mogelijkheid bestaat dan, dat dit kan leiden tot extra opstoppingen. De spoorwegbeheerder is in overleg met de gemeenten over de wenselijkheid van extra toezicht bij die spoorwegovergangen.

'
article
13317
ProRail gaat geld steken in spoor
Spoorwegbeheerder ProRail gaat geld steken in het spoor tussen Haarlem en Zandvoort. Verschillende media melden
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/13317/prorail-gaat-geld-steken-in-spoor-tussen-haarlem-en-zandvoort/
2019-06-05T07:36:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/06/05111336/Trein-bij-perron-station-Zandvoort-Jaap-Koper.jpg
Circuit Zandvoort, Formule 1, Max Verstappen, spoor
Nieuws