Eindvoorstelling Nova College met Zandvoortse inbreng

Foto: Rico van Steen

Vorig weekend hebben leerlingen aan de theater- en artiestenopleiding van het Nova College een aantal eindvoorstellingen gegeven in Theater De Krocht in Zandvoort. Richelle Plantinga en Leah Bos zijn twee studenten uit Zandvoort die deze mbo opleiding hebben gevolgd. De studenten hebben ook een eigen groep opgezet onder de naam Theatergroep ‘Dorst’, waar ook een aantal studenten van het Nova College aan meedoen.

(Tekst: Jaap Koper/Foto’s: Rico van Steen)

Eindvoorstellingen

Waar de lokale omroep ZFM Zandvoort aandacht heeft besteed aan de eindvoorstellingen, belicht Nieuws.nl de andere kant van het verhaal, namelijk de opleiding. Leah  Bos die op de avond ook te zien is, heeft volgens haar moeder Dolly ten Pierik theater en artiestenbloed. Dat blijkt wel, als Leah over de opleiding praat. Op de avond zijn er meerdere voorstellingen te zien.

Een onderdeel uit de eindvoorstellingen

Genen

Het zit bij Leah kennelijk in de genen, want haar vader speelt al dertig jaar amateurtoneel. ,,Acteren is het voor mij echt geworden, sinds ik in ‘Scrooge’ heb gespeeld in de Haarlemse Stadsschouwburg”, vertelt Leah. Het is al vanaf de middelbare school dat Leah meeloopt bij de mbo opleiding aan het Nova College. De opleiding heeft ze gevolgd in het gebouw van Inholland waar de opleiding wordt gegeven. Het is een opleiding waar allerlei facetten aan bod komen, zoals emotie.

Monoloog

Zoeken

In het eerste jaar hebben de studenten ook de opdracht gekregen om te zoeken naar de eigen emotie. Dat kan best spannend zijn in het begin, maar nu is het eigenlijk wel gewoon. Op de vraag of Leah zich daarvoor schaamt, luidt het antwoord: ,,Nee”.

Lange dagen

Wie een opleiding Theater- en artiestenopleiding bij het Nova College doet, weet dat er lange dagen worden gemaakt. ,,Het is een zware opleiding. Je maakt lange dagen en vooral bij de repetities”, zegt Leah. Van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds komt regelmatig voor.

Eigen productie

Tijdens de opleiding krijgen de studenten ook de opdracht om een eigen productie te maken. Dat levert volgens Leah soms de nodige stress op. ,,Je moet zelf een theater regelen”, vertelt ze. Studenten leren op die manier hoe dat werkt en er zijn ook eindexamens in deze opdrachten. Wie meer wil weten over de opleiding wil weten kan terecht op de website van het ROC Nova College.

Dans vormt ook een onderdeel van de eindvoorstellingen
Cookieinstellingen