Driekleur over Zandvoortse watertoren?

Foto: Jaap Koper

Zal de Zandvoortse verdwijnen in de nationale driekleur? Het is een mogelijkheid. NH Nieuws tekent het verhaal op van de Zandvoortse inwoners Henk Spit en Jan van der Veer die tegenover de watertoren wonen.

Goede kant

Zandvoort wil zich van een goede kant laten zien als de Formule 1 volgend jaar mei naar de badplaats komt. In het filmpje wat de Formule 1 organisatie al bij de aankondiging heeft laten zien is er bewegend beeld vanuit de lucht, maar dat zal straks bij de race in het voorjaar van 2020 niet ander zijn. Er zijn een aantal Zandvoorters die vinden dat de watertoren dan maar moet worden overgeslagen, omdat die er niet meer uit ziet.

Vervallen indruk

Wie nu langs de watertoren loopt aan het begin van de Marisstraat, ziet dat het bouwwerk een vervallen indruk maakt. Volgens het bericht op NH Nieuws zijn de ramen ingegooid en de deuren dichtgetimmerd. Het enige wat bovenop de toren wappert, is de geblokte finishvlag die als symbool dient dat de Dutch Grand Prix na vijfendertig jaar weer terugkomt in de badplaats.

Klaagzang

Het begint een klaagzang te worden, omdat de watertoren van Zandvoort al jaren leeg staat en volgens een aantal bewoners uit Zandvoort er steeds beroerder begint uit te zien. Drie wethouders zijn al gesneuveld over het ‘project herinrichting Watertorenplein’ en een oplossing lijkt ver weg te zijn. Afgezien van een aantal krakers die afgelopen jaar het pand zijn ingetrokken, staat de watertoren leeg. Een aantal omwonenden hopen dat de toren in ieder geval voor de Formule 1 een flinke opknapbeurt krijgt.

Rood, wit, blauw of restaurant weer open?

De Zandvoortse inwoners Henk Spit en Jan van der Veer wonen tegenover de watertoren. ,,De buitenkant moet worden opgeknapt en het restaurant in de top van de toren moet weer geopend worden”, zegt Spit tegen NH Nieuws. Volgens Spit kan dat makkelijk geregeld worden voor mei 2020.

Ander idee

Van der Veer heeft een ander idee. ,,Als in Parijs een kunstenaar het Louvre of de Eiffeltoren kan inpakken, dan moet dat toch ook met de watertoren kunnen? Maak hem rood, wit en blauw met de vlag van de Gran Prix erin verwerkt”, zegt Van der Veer tegen het regionale mediaplatform. Beiden zijn het erover eens dat er in ieder geval iets aan de toren moet gebeuren.

Andere kant

Aan de andere kant zijn er ook inwoners die vinden dat er niet aan gedaan hoeft te worden. De heer Bluijs is één van die Zandvoortse inwoners. Als hij naar de naar de toren kijkt, vindt hij dat de watertoren zo moet laten staan. ,,Dit is de realiteit”, zegt de Zandvoorter. Een tijdelijke opwaardering van de toren ziet Bluijs niet zitten. ,,Wat denk je dat dat allemaal kost?”, vraagt hij zich hardop af tegen NH Nieuws. Liever ziet hij een flinke renovatie aan de toren en de uitvoering van de nieuwbouwplannen.

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat en óf er iets met de watertoren gaat gebeuren tijdens de Formule 1 in Zandvoort. De gemeente is nog bezig met het verzamelen van alle ideeën, ook van de Zandvoorters zelf. Mocht je ook een goed plan voor de watertoren hebben, mail dan naar [email protected].

Bron: NH Nieuws