Gemeente gaat selectieprocedure rondom Zandvoortse watertoren opnieuw doen

Foto: Jaap Koper

Het Zandvoortse college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de selectieprocedure rondom de Zandvoortse watertoren opnieuw uit te laten voeren. Met een hernieuwde selectieprocedure wil het Zandvoortse gemeentebestuur voldoen aan de uitspraak van de Noord-Hollandse voorzieningenrechter die eerder een uitspraak heeft gedaan dat de selectieprocedure opnieuw moet worden uitgevoerd.

Liever willen wachten

Het college heeft nog liever willen wachten op een uitspraak in hoger beroep, maar omdat deze op zich laat wachten wil het toch gaan beginnen met een nieuwe procedure. Bij de vorige selectieprocedure is architectenbureau Springtij de gelukkige geweest om het plan bij het plein voor de watertoren te mogen ontwerpen. Daarna is er veel commotie geweest rondom de ontwikkeling van het plein waarbij de nodige wethouders zijn gesneuveld.

Oppervlak

Belangrijkste eis van projectontwikkelaar Watertoren Zandvoort CV is het oppervalk van de grond. De projectontwikkelaar wil dat 3000 vierkante meter van de grond gebruiken, zodat het project om het plein te herontwikkelen financieel haalbaar wordt.

Piketpaaltjes

Met het besluit van het college zijn de piketpaaltjes weer geslagen voor een nieuwe selectieprocedure waarbij ook AG Architecten en architectenbureau DeBiase weer kunnen meedingen. De twee architectenbureau’s hebben destijds de procedure aangespannen bij de rechter over de in hun ogen rammelende selectieprocedure van de gemeente. Als alles gaat zoals het gaat, komt er in april 2020 meer duidelijkheid over de voortgang van het project.

Uitvoering

Met de uitvoering van het collegebesluit volgt de gemeente de uitspraak zoals eerder is vermeld van de voorzieningenrechter om een nieuwe selectieprocedure te starten. Als de gemeente in het hoger beroep toch gelijk krijgt, is het besluit om Springtij het ontwerp te laten uitvoeren alsnog rechtsgeldig.

Cookieinstellingen