Ruim 2500 vrijwilligers halen meer dan 10000 kilo aan afval van de Noord-Hollandse stranden

Foto: Pixabay

Bij de laatste uitgave van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee hebben 2568 vrijwilligers het afval van de Noordzeestranden gehaald en daarbij 10.991 kilo aan afval opgehaald. Die cijfers zijn afgelopen week bekendgemaakt door de Stichting Noordzee die de actie heeft georganiseerd.

Resultaten

Bij die gelegenheid maken de organisatoren van deze ‘Beach Cleanup’ ook maar de resultaten bekend. Daarnaast heeft de organisatie ook nog eens laten weten welke speciale vondsten door de vrijwilligers van de strandschoonmaakactie zijn gedaan. Onder het grote gewicht van de afvalberg hebben vrijwilligers maar liefst 4936 rietjes en wegwerpbestek gevonden. Wel is de uitgave van 2019 een stuk schoner, want een jaar eerder hebben de vrijwilligers nog 11163 kilo aan afval opgeruimd op de Noordzeestranden.

Opvallende zaken

De meest opvallend zaken is dat er in Zeeland dit jaar twee keer zoveel afval is gevonden ten opzichte van vorig jaar. Dat zelfde geldt ook voor de Waddeneilanden waar de vrijwilligers meer afval hebben opgeruimd dan de voorgaande jaren. Het stormachtige weer in Noord- en Zuid-Holland is de oorzaak dat er dit jaar wat minder afval is gevonden. Maar er is meer zoals hier uit een fragment van Editie NL via Noordzee TV. Hier vertelt Ewout van Galen Programmaleider Schone Zee op het Zandvoortse strand wat hem meer is opgevallen.

Noodzakelijk

Toch blijft de jaarlijkse opruimactie volgens Van Galen wel noodzakelijk. ,,We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken”, zegt Van Galen.

Cookieinstellingen