Column van de dag: Actievoerende Bentvelder

Foto: Jaap Koper

Er is huist een actievoerende Bentvelder in het villadorp vlakbij Zandvoort. Pakketbezorgers, postbodes en krantenbezorger moeten soms halsbrekende toeren uithalen om de hondenpoep te trotseren en te ontwijken. Het gebeurt eigenlijk op een moment dat de hondenbelasting in de gemeente is afgeschaft.

(tekst: Jaap Koper)

Groenstroken

Je zal maar in de smalle groenstroken lopen langs de Duindoornlaan, Duinrooslaan, Duinwindelaan, Teunisbloemlaan en Wikkelaan. Opletten is wel geboden, want er schijnen hondenbezitters te zijn die eigenlijk ‘schijt aan’ de moraal hebben om een rood zakje mee te nemen tijdens het uitlaten van hun viervoeter. Het heeft er waarschijnlijk toe geleid dat dit het resultaat is van de ergernis.

Handschrift

Wie goed kijkt, ziet een handschrift van kinderen. Die zijn er ook en nu de zomer weliswaar ten einde loopt, kunnen er nog best een aantal prachtige dagen gaan volgen in de herfst waarbij de jonge Bentvelders toch nog buiten spelen. Als je met de vallende bladeren dan in een bruine hoop staat te dansen, lijkt dat toch wat onprettig. Laat staan wat je als kind krijgt te horen als je met poep aan je schoenen thuis komt.

Hondenrijke buurt

Bentveld is een ‘hondenrijke buurt’. Logisch is het misschien wel, want sommige bewoners hebben een hond in huis voor gezelschap, maar ook voor het afschrikken van ongure types die bijvoorbeeld het niet na kunnen laten om het interieur van een auto of woning te komen kaal plukken. Een hond is handig en voor de al eerder genoemde bezorgers soms een plaag, omdat een aantal niet opgevoed zijn.

Plaag

Schijnbaar is er ook een andere plaag. De plaag van hondenpoep. Nu heeft de gemeente Zandvoort weliswaar de hondenbelasting afgeschaft, maar voor de actievoerende Bentvelder is dat niet goed genoeg. Het demonstratief opgehangen poepzakje op de Duindoornlaan met een briefje erbij, moet toch wel enige aanleiding geven om weer eens na te gaan denken over de ‘bruine nalatenschap’ van een viervoeter in de wijk.

Nieuws

Is het nieuws? Misschien niet, maar aan de andere kant ook weer wel. De anonieme en actievoerende Bentvelder wil kenelijk een schoner milieu en dat begint dan toch bij het verlaten van de eigen voordeur. Het gaat om spelende kinderen. Dat geldt misschien niet alleen voor Bentveld maar ook voor Zandvoort, want daar spelen immers ook kinderen. Het doet denken aan een soortgelijke kreet in Zandvoort over elk ‘hondenkakje in een plastic zakje’.

Cookieinstellingen