Biografie ‘De onvervulde belofte van een natuurtalent’ over Wim Loos verschijnt op 1 november

Foto: WimLoosCollection

De biografie ‘De onvervulde belofte van een natuurtalent’ over Wim Loos verschijnt op 1 november met onder meer een boekpresentatie in het Zandvoorts Museum om 16.00 ’s middags. De presentatie is voor de mensen die zich al hebben ingeschreven voor de aanschaf van het boek.

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer voor het boek over de op jonge verongelukte Zandvoortse coureur Loos is Rob Petersen. Volgens de voormalige speaker op het Circuit Zandvoort is Loos eind jaren zestig het grootste talent van de Nederlandse autosport.

Veelbelovende tests

Na nationale titels en veelbelovende tests ligt er ineens een uitnodiging van Ferrari om te komen testen. Bij veel autosportliefhebbers rijst in die dagen de vraag of de Zandvoortse coureur wel eens de eerste Nederlandse GP-winnaar kan gaan worden. Het lot beslist anders en volgens veel kenners is het talent nooit tot wasdom gekomen.

Vergetelheid

Met de biografie willen auteurs Rob Petersen en Olof van Joolen de rijder aan de vergetelheid ontrukken. Loos doorloopt min of meer de stappen die Jan Lammers, Jos en Max Verstappen later doen om wel door te dringen tot de hoogste regionen van de autosport, namelijk de Formule 1. Voor Loos is het misgegaan bij een dramatisch verlopen 24 uur van Spa-Francorchamps in 1967.

Blijvende herinnering

De biografie is volgens Petersen in de eerste plaats bedoeld als een blijvende herinnering aan Loos. In het verleden heeft de voormalige speaker van het Zandvoortse circuit zich al hard gemaakt voor een monument in Zandvoort waar Loos ooit is geboren.

Nationaal Autosportmonument

Petersen heeft zelfs gepleit om de naam van Loos op het Nationaal Autosportmonument bij de toegang van het circuit te laten plaatsen. Alles blijkt een tevergeefse moeite zijn geweest. ,,Dat het nu wel is gelukt zijn biografie te schrijven, geeft me veel voldoening. Het is iets wat ik al heel lang wilde”, zegt de oud-speaker van Circuit Zandvoort.

Voeten in de aarde

Het boek heeft wel de nodige voeten in de aarde gehad, maar Petersen heeft het boek niet alleen geschreven. Samen met Telegraaf-journalist en auto(sport)liefhebber Olof van Joolen zijn de twee flink aan het grasduinen geweest om het benodigde materiaal boven water te krijgen.

Geen onbekende

Van Joolen is geen onbekende als het om boeken schrijven gaat. Als co-auteur heeft de journalist al eerder het boek ‘Baas van de Snelweg’ over de historie van de politie-Porsches geschreven. Het is voor Petersen ook een voorwaarde geweest.

Journalistiek boek

,,Voor mij stond voorop dat de biografie van Loos een echt journalistiek boek zou worden waarin we zowel zijn mooie als minder mooie kanten zouden belichten. Dankzij de vele mensen uit zijn omgeving die we hebben gesproken is dat denk ik goed gelukt”, zegt Petersen.

Ben Pon

Daarvoor hebben Petersen en Van Joolen behoorlijk wat interviews afgenomen waarbij Ben Pon de meest opvallende naam is in het boek over Loos. Onlangs is de oud Formule 1 coureur overleden, maar de twee hebben de voormalige autocoureur afgelopen zomer nog weten te spreken.

Laatste interviews

Het is waarschijnlijk een van Pons laatste interviews geweest. Ondanks zijn ziekte weet Pon zich Loos nog goed te herinneren. In scherpe bewoordingen heeft Pon aan Petersen en Van Joolen verteld over zijn ervaringen met het talent uit Zandvoort. Alleen kiest Loos onder druk van zijn mentor Rob Slotemaker niet voor een stoeltje bij Racing Team Holland. Loos heeft in die dagen de mogelijkheid om met een Porsche 906 te rijden.

Uniek beeldmateriaal

Zowel Petersen als Van Joolen zeggen dat het boek ‘De onvervulde belofte van een natuurtalent’ rijk geïllustreerd is en uniek beeldmateriaal bevat. Het boek telt 160 pagina’s. Een flink deel van de gebruikte foto’s zijn nooit eerder gepubliceerd.

Bestellen

Het boek is voor 22,95 euro ex-verzendkosten nog te bestellen via wimloos.autosport.nl. Haast is alleen voor de liefhebbers geboden want een groot deel van de oplage is in de voorverkoop al verkocht. Het boek wordt uitgegeven door Autosport.nl. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Wim zijn zus Sina Paap.

Cookieinstellingen