Fietsen en posters gespreksonderwerpen bij komende Dutch Grand Prix

Fietsen en posters zijn de gespreksonderwerpen bij de komende Dutch Grand Prix in het eerste weekend van mei 2020. Ondanks de milieu- en natuurgroepen zich roeren, roeren ook de Zandvoorters zich om een tegengeluid te geven aan de bezwarenmakers voor de Formule 1 race op het Circuit Zandvoort.

(bron: NH Nieuws)

Ambitie

De organisatoren van de Dutch Grand Prix hebben een hoge ambitie om van hun Grand Prix op de kalender de meest duurzame te maken. De organisatoren verwachten dat volgend voorjaar in het eerste weekend van mei zo’n 100.000 bezoekers per fiets naar Zandvoort komen. Dat is een derde van de ruim 300.000 bezoekers die in totaal naar het Zandvoortse circuit gaan komen. In De Volkskrant noemen experts het fietsplan ‘interessant’ en ‘ambitieus’.

Sleutel

,,De trein is de sleutel, de fiets is het uithangbord”, zo staat in het concept-mobiliteitsplan van organisator Dutch Grand Prix (DGP) te lezen. Dat plan is in bezit van De Volkskrant. De organisatoren moeten het nog vertrouwelijke plan voor gaan leggen aan alle betrokken partijen die over het vervoersvraagstuk gaan. De definitieve versie volgt dan in december. De gemeente Zandvoort beslist over het uiteindelijke mobiliteitsplan.

Belangrijke rol

De fiets speelt een belangrijke rol in de vervoersstroom naar het circuit op 1, 2 en 3 mei 2020. Het staat allemaal beschreven in het mobiliteitsplan. Om die capaciteit aan te kunnen, komen 32.400 plaatsen in fietsenstallingen. Rond Zandvoort zullen op maximaal 15 kilometer verschillende Park & Bikes worden ingericht. Vanaf die Park & Bikes kunnen automobilisten met hun eigen fiets naar het circuit komen.

Posters

Daarnaast is er een posteractie opgestart, die dient als tegengeluid als het gaat om de discussie rond de rugstreeppadden, zandhagedissen, stikstof en de werkzaamheden rond het circuit. Zandvoorter Leo Determann is het beu en heeft een aantal posters gedrukt die de voorstanders van de race voor de ramen kunnen plakken.

Overgrote deel

Op NH Nieuws legt Determann uit dat in het overgrote deel van Zandvoort zelf heel anders tegen de discussie wordt aangekeken zoals het in de media naar buiten wordt gebracht.  ,,Het lijkt nu vaak alsof iedereen tegen de Formule 1 is, maar dat is volgens mij helemaal niet zo”, zegt Determann.

Protestmars

De milieu- en natuurorganisaties kunnen nog wat gaan verwachten, want als het echt gevaar gaat lopen, zijn nu al een flink aantal Zandvoorters de straat op te gaan om een protestmars te houden. Determann zegt tegen NH Nieuws dat daar al de eerste gesprekken over zijn geweest.

Cookieinstellingen