Circuit Zandvoort mag werkzaamheden voor Dutch Grand Prix voortzetten

Het Circuit Zandvoort mag van de rechter de werkzaamheden voor de Dutch Grand Prix voortzetten. De rechtbank Haarlem heeft de eisen afgewezen van natuurorganisaties die stellen dat de werkzaamheden rond het circuit Zandvoort niet door de beugel kunnen.

Gang naar de rechter

Twee weken geleden hebben verschillende natuur- en milieuorganisaties een gang naar de rechter gemaakt, waarbij de organisaties vinden dat een aantal werkzaamheden niet door de beugel kunnen. Van de rechter mag het Zandvoortse circuit de werkzaamheden gewoon voortzetten. Die werkzaamheden zijn nodig om terugkeer van de Formule 1 in mei 2020 mogelijk te maken.

Geen toestemming

Het Circuit Zandvoort heeft inmiddels van de provincie Noord-Holland de vergunning binnen om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Eerder heeft de provincie de werkzaamheden gedoogd en dat is tegen het zere been geweest van verschillende belangengroepen. Volgens Stichting Duinbehoud en andere eisers mag de provincie geen toestemming geven voor graafwerkzaamheden bij het racecircuit. Duinbehoud vreest dat het leefgebied van beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen wordt aangetast. Om die reden hebben de organisaties aan de rechter gevraagd het werk bij het circuit stil te leggen.

Zwaar beschermde Europese soorten

Volgens de milieu- en natuurorganisaties zijn de padden en hagedissen in het duingebied ‘zwaar beschermde Europese soorten’. In het betoog van de Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen mag verstoring alleen als er sprake is van een ‘dwingend openbaar belang’en daar is volgens de stichting geen sprake van.

Beperkt en tijdelijk

Tijdens de behandeling van het kort geding hebben de provincie Noord-Holland en het Circuit Zandvoort gesteld dat de gevolgen van de werkzaamheden beperkt en tijdelijk zijn. Het is de bedoeling dat op 3 mei 2020 voor het eerst sinds 1985 een Grand Prix wordt verreden in Zandvoort.

Nog een rechtszaak

Er loopt nog een rechtszaak tegen het Circuit Zandvoort over de uitstoot van stikstof. Deze zaak is aangespannen door Mobilization For The Environment van Johan Vollenbroek. Eerder heeft deze milieugroepering bij de Raad van State een succes waarbij de Programma Aanpak Stikstof onderuit is gehaald en waarbij nu diverse projecten stil liggen nabij Natura 2000 gebieden. Een uitspraak hierover wordt aan het eind van deze week verwacht.

Cookieinstellingen