Werkzaamheden aan het Circuit Zandvoort nu echt begonnen

Foto: Chris Schotanus Essay Produkties

De werkzaamheden aan het Circuit Zandvoort zijn vandaag nu echt van start gegaan die nodig zijn om de Formule 1 race voor de Dutch Grand Prix op een goede manier te laten verlopen. Gisteren is er op het Zandvoortse circuit de laatste race voor de grote verbouwing gehouden. Het heeft enkele liefhebbers getrokken die nog even de sfeer van de oude baan hebben willen proeven.

(tekst: Jaap Koper)

Sneller

Het heeft die bezoekers het hart sneller doen slaan om de deelnemers aan de Zandvoort 500 aan het werk te zien. Onder hen ook voormalig Formule 1 coureur Robert Doornbos die tegenwoordig bij Ziggo Sport de analyse bij de Formule 1 races verzorgt. Niet alleen hij heeft het gevoel beschreven van de coureurs die mee hebben gedaan, dat het toch speciaal blijft om over de huidige lay out van het Circuit Zandvoort te rijden. Het is zoals ook presentator Rob Kamphues al opmerkt tijdens de uitzending dat de Arie Luyendijkbocht straks een kombocht wordt.

Meerdere prominenten

Niet alleen Doornbos is te zien geweest. Ook Tim Coronel en Michael Bleekemolen zijn getuige van het schouwspel op de baan door zelf rond te rijden en toe te kijken. Ook eigenaar Prins Bernhard zelf doet mee, waarbij de liefhebbers en coureurs al vooruit kijken op het eerste weekend van mei als de koningsklasse van de autosport na 35 jaar weer terugkeert op het Zandvoortse circuit

Stil staan

In het zelfde weekend is het ook even stil staan bij het verleden. Tijdens een drukbezochte presentatie van het boek over het leven van de veel te vroeg overleden Zandvoortse coureur Wim Loos met als titel ‘De onvervulde belofte van een natuurtalent’, hebben de auteurs Rob Petersen en Telegraaf journalist Olof van Joolen ook een deel van deze historie meegenomen. Alleen is de lading wel even anders. Het gaat in de ogen van de schrijvers om dat Wim Loos niet vergeten mag worden. In dat op zicht is het tweetal daarin geslaagd waarbij het spanningsveld loyaliteit en grote kansen centraal staan in de biografie.

Tijd dringt

De graafmachines zijn vandaag al gezien bij de tunnel aan de achterkant van de Arie Luyendijkbocht, want de komende maanden zal er hard moeten worden gewerkt om de race in mei mogelijk te maken. Naast de tunnel bij deze bocht moeten een nieuwe toegangsweg komen van de boulevard naar het circuit. De voorbereidende werkzaamheden die al zijn begonnen hebben te maken met het plaatsen van tijdelijke tribunes, waarbij het nodige zand is weggehaald. De komende maanden gaat het naast de aanleg van de extra toegangsweg om aanpassingen in en rondom de baan.

Foto: Essay Produkties, Chris Shotanus.