Onderzoek naar oplossing egale betegeling fietspad Zandvoortselaan bij Nieuw Unicum

Foto: Jaap Koper

Afgelopen week heeft het college de gemeenteraad van Zandvoort geïnformeerd om een onderzoek te doen naar egale betegeling van het fietspad aan de Zandvoortselaan bij Nieuw Unicum. Dit voorjaar is het fietspad opnieuw betegeld waarmee de gemeente heeft geprobeerd om de klachten van een aantal MS-patiënten uit Nieuw Unicum weg te nemen. Bewoner Rob van West heeft afgelopen zomer bij NH Nieuws zijn twijfels geuit over de kwaliteit van het fietspad, omdat hij nog steeds hinder ervaart als hij met zijn rolstoel naar het dorp rijdt.

Veiliger

Met het opnieuw betegelen en daarmee ook het wat egaler krijgen van het fietspad heeft de gemeente gehoopt dat het probleem daarmee is opgelost en dat de bewoners veiliger naar het dorp kunnen rijden. De werkzaamheden zijn uitgevoerd, maar de klachten zijn gebleven. Volgens het college en verantwoordelijk wethouder Joop Berendsen volgt er nog een onderzoek om het pad te asfalteren. Alleen heeft dat onderzoek inmiddels uitgewezen dat het op de nodige problemen stuit.

Kabels en leidingen

Reden waarom het fietspad nooit is geasfalteerd, heeft te maken met de kabels en leidingen die onder het fietspad lopen. Bij werkzaamheden van nutsbedrijven levert dat problemen op als het wegdek is geasfalteerd. In de situatie zoals die nu is, levert dat minder problemen op, omdat de tegels worden verwijderd. Na de werkzaamheden kunnen die dan opnieuw worden bestraat en dat is volgens het college relatief eenvoudiger wanneer dat het geval is bij een geasfalteerd wegdek.

Overeenkomst

Daarnaast hebben nutsbedrijven een algemene overeenkomst met de gemeente waarin is vastgelegd dat zij de mogelijkheid hebben om zelf, na vergunning verlening het wegdek te openen, werkzaamheden uit te voeren en het wegdek weer te sluiten. Door de hoeveelheid kabels en leidingen die onder het fietspad richting Zandvoort lopen, is het advies om het pad niet te asfalteren.

Onderzoek

Momenteel loopt er volgens het Zandvoortse gemeentebestuur nu een onderzoek welke alternatieven er zijn, die misschien mogelijk een nog gladder wegdek dan het huidige tegelwerk opleveren. Zelfs na ingrepen door nutsbedrijven. Het college verwijst naar een voorbeeld in Haarlem waar Easypath wordt gebruikt.

Mogelijkheid

Ook kijkt het college van burgemeester en wethouders naar de mogelijkheid om een strook binnen de zone te asfalteren waar de minste kabels liggen. Op die manier kan die strook voor de bewoners van Nieuw Unicum een goede mogelijkheid bieden, waarbij de nutsbedrijven de omliggende ruimte gebruiken om werkzaamheden uit te voeren. De gemeente voert inmiddels gesprekken met de nutsbedrijven en onderzoeken naar alternatieve wegverhardingen die voor iedereen goed zijn ook. ,,Zodra duidelijk is wat de beste uitkomst is zal dat aan u medegedeeld worden”, laat Berendsen weten naar de gemeenteraad toe.

Nog neer werkzaamheden

Verder laat Berendsen weten dat er nog werkzaamheden zullen gaan plaatsvinden. Dat heeft weer te maken met de toenemende vraag naar stroom bij laadpalen en elektrisch koken. Ook verwacht de wethouder dat er een piek van het stroomverbruik gaat komen bij de Dutch Grand Prix.

Extra kabels

Daar zijn volgens hem al plannen om minimaal een keer maar mogelijk in de komende periode twee keer de Zandvoortselaan te openen om extra kabels te leggen voor stroomvoorziening. Datzelfde geldt ook voor de telecom verbindingen. ,,Het is goed om met de ingreep te wachten tot die plaatsingen geweest zijn. Het streven is om direct daarna de definitieve verharding te plaatsen”, zegt Berendsen.

De geasfalteerde kant van het fietspad op de Zandvoortselaan in de richting naar Aerdenhout en Heemstede (foto: Rob van West)

Onder de aandacht

Nieuw Unicum bewoner Rob van West is in ieder geval weer blij dat het onder de aandacht is van de Zandvoortse politiek en dat het college al met een voorzet komt.,,Uiteindelijk zal het vast wel goed komen met dat pad”, zegt Van West.

Cookieinstellingen