Behoefte aan aanvullende zorg bij mogelijke Hospice in Zandvoort

Foto: Pexels

Als er in de toekomst een Hospice in Zandvoort gaat komen is er onder meer behoefte aan aanvullende zorg. Sinds juli 2019 heeft de gemeenteraad op initiatief van PvdA Zandvoort raadslid Maaike Koper een motie aangenomen waarin wordt om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het vestigen van een Hospice in Zandvoort.

Plan van aanpak

In de aangenomen motie door de raad is het verzoek aan het college gedaan om is een plan van aanpak op te stellen en de raad hier nader over te informeren. Verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Bluijs heeft afgelopen week een brief naar de gemeenteraad gestuurd over de laatste stand van zaken en de te nemen vervolgstappen.

Bijeenkomsten

Het Zandvoortse gemeentebestuur laat weten dat in het najaar van 2019 twee bijeenkomsten zijn geweest met managers van Zorgbalans, Kennemerhart en Hospice Haarlem. Daar is volgens het college een nadere verkenning gedaan naar de behoefte aan een Hospice. De gesprekken zijn onder meer gevoerd met een specialist oudergeneeskunde en wijkverpleegkundigen van zowel Zorgbalans als Kennemerhart, het raadslid Maaike Koper en de manager van Pluspunt.

Gedeeld beeld

Het college laat aan de gemeenteraad weten dat er een gedeeld beeld is over de behoefte voor aanvullende Hospice zorg, naast de palliatieve bedden die Kennemerhart heeft. ,,De palliatieve bedden in het verpleeghuis de Bodaan worden bijna volledig gevuld door mensen die hier tijdelijk verblijven na ontslag uit het ziekenhuis en Zandvoorters willen liever niet naar Haarlem”, zegt het Zandvoortse gemeentebestuur.

Extramurale zorgverlening

Het college trekt de conclusie dat de extramurale zorgverlening van palliatieve zorg kan worden verbeterd. Dat kan alleen al door als zorgorganisaties beter samen te laten werken maar ook meer de samenwerking te zoeken met de welzijnsorganisaties in Zandvoort. De extramurale zorg is de zorgverlening die buiten het ziekenhuis of zorginstelling plaatsvindt. Deze zorg omvat bijvoorbeeld zorg van huisartsen, niet in een ziekenhuis werkende specialisten, verloskundigen, fysiotherapeuten, thuiszorg en ambulancevervoer.

Uitvoerende professionals en managers

Afgelopen maand zijn er bijeenkomsten geweest met uitvoerende professionals en managers van de organisaties Kennemerhart, Zorgbalans en Hospice Haarlem. Volgens het college zijn dit de organisaties die zich gecommitteerd hebben aan de uitwerking van de motie.

Business case

,,Naast afspraken over het opstellen van een business case voor een Hospice is gesproken over alle mogelijke stappen in het proces van palliatieve zorg: de situatie van start palliatieve zorg tot het uiteindelijk overlijden. Per situatie is in kaart gebracht waar verbeterpunten zitten. In maart is een vervolgafspraak met de uitvoerende professionals gepland om dit verder uit te werken”, laat het Zandvoorts gemeentebestuur aan de gemeenteraad weten. Bij de bijeenkomsten is ook Pluspunt uitgenodigd als het gaat om de verbinding te maken met Welzijn en deze te verbeteren.

Haalbaarheidsonderzoek

Door Kennemerhart, Zorgbalans, Hospice Haarlem e.o. en Gemeente wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waarbij aandacht is voor zowel financiële als praktische aspecten. Een nadere analyse van demografische gegevens maakt onderdeel uit van dit onderzoek. De uitkomst van dit haalbaarheidsonderzoek wordt verwerkt in een plan van aanpak, waarbinnen ook aandacht is voor de palliatieve zorgverlening bij mensen thuis. Als het aan het college ligt is de planning van het haalbaarheidsonderzoek in mei 2020 afgerond.

Cookieinstellingen