Burgemeester informeert gemeenteraad over de voortgang van crisismaatregelen

'1,5 meter-aftand-vlag' in top van Zandvoorts stadhuis.
'1,5 meter-aftand-vlag' in top van Zandvoorts stadhuis.
Foto: Wim Meijer Fotografie

Burgemeester David Moolenburgh heeft afgelopen week de gemeenteraad opnieuw geïnformeerd over voortgang van de landelijke, regionale en lokale crisismaatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. De maatregelen hebben ook gevolgen in de samenleving binnen de gemeente.

Communicatie

Moolenburgh vindt communicatie naar buiten toe heel belangrijk. Om die reden heeft de gemeente Zandvoort via de abri’s in bushokjes en op billboards uitingen gedaan om de moed erin te houden. Via advertenties in onder meer de Zandvoortse Courant heeft de gemeente de inwoners een hart onder de riem willen steken. De hashtag #SamenTegenCorona is ook door de gemeente gebruikt.

Informatief

Ook zijn leden van het college actief geweest om de bewoners te informeren. Via de lokale zender ZFM Zandvoort heeft regelmatig een wethouder of Moolenburgh zelf informatie te geven welke gevolgen het coronivirus heeft en welke voorzieningen ondanks de beperkende maatregelen er wel zijn.

Organisatie

Moolenburgh merkt dat eigen organisatie in tijden van crisis naar tevredenheid functioneert. ,,Zowel ambtelijk als bestuurlijk zijn er duidelijke lijnen waarlangs de besluitvorming plaatsvindt. We zitten nu in een fase waarin het er vooral om gaat dat maatregelen gericht op beheersing van de verspreiding van het virus in acht worden genomen. Daarnaast zijn de belangrijkste economische steunmaatregelen voor de korte termijn genomen en vindt nu de uitvoering daarvan plaats, zowel landelijk als lokaal”, meldt de burgemeester.

Normale regels

Ook op het strand blijven de normale regels gelden, zoals een beperkte toegang voor honden en paarden gedurende het badseizoen vanaf 15 april. ,,Dit doen we om een toeloop naar het strand te vermijden en omdat we niet weten wat de maatregelen van het Rijk worden na 28 april”, zegt de burgemeester. Inmiddels is daar duidelijkheid over en blijven de beperkende maatregelen onverkort van kracht tot 20 mei.

Economie

Moolenburgh neem ook de economie in ogenschouw. Volgens de burgemeester heeft de Zandvoortse economie sterk te lijden onder het afgenomen toerisme. ,,Om ondernemers en zzp-ers te steunen in deze moeilijke tijd hebben we daarom besloten tot uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen en heffingen”, zegt Moolenburgh.

Formule 1

Over de Formule 1 kan de burgemeester nog weinig zeggen, omdat er geen nieuws is te melden over een nieuwe datum voor de Formule 1. Het projectteam is inmiddels sterk verkleind en is bezig met het afronden van lopende zaken. Het team houdt zich nu bezig met bijvoorbeeld WOB verzoeken, bezwaren op vergunningen, een update van de financiële stand van zaken en een evaluatie van het proces tot nu toe. Verder werkt het team nog aan een draaiboek voor de eerstvolgende editie van de race en verwerkt daarin de ervaringen tot nu toe met alle facetten van het evenement.

Viering Nationale Feestdagen en Dodenherdenking

De viering van Nationale Feestdagen en Dodenherdenking heeft de aandacht van de burgemeester. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in het hele land zijn zoals iedereen weet afgelast. ,,Met de organisatoren en het 4 en 5 comité Zandvoort zijn we in overleg of een alternatieve invulling mogelijk is en daarbij zullen we aansluiting zoeken bij de suggesties die het landelijk comité 4 en 5 mei naar verwachting gaat doen”, zegt Moolenburgh.

Gevolgen op voorzieningen

De gevolgen op de voorzieningen bij vooral ouderen en kwetsbare groepen zijn groot. Dagelijks staan er volgens Moolenburgh verdrietige verhalen in de media over bijvoorbeeld de situatie in verpleeghuizen. ,,In onze hechte gemeenschap zien wij gelukkig dat er veel hulp aan elkaar wordt geboden. Daarnaast doen professionals in de zorg en opvang hun uiterste best om deze groepen ouderen en kwetsbaren zo goed mogelijk te ondersteunen”, zegt de burgemeester.

Coulanter

Voor de aanbieders van zorg en ondersteuning is door het Rijk aangegeven dat er coulanter zal worden omgegaan met declaraties voor gedurende de crisis niet geleverde zorg. Het Rijk wil er hiermee voor zorgen dat de inkomsten voor de aanbieders doorlopen, terwijl het in praktische zin niet mogelijk is om alle zorg veilig te leveren.

Gevolgen voor jeugd, onderwijs en sport

De gevolgen die de maatregelen rondom het coronavirus zijn genomen hebben ook hun weerslag voor de jeugd, het onderwijs en de sport. De burgemeester verwijst naar een brief aan de gemeenteraad waarin wethouders Joop Berendsen en Gert-Jan Bluijs welke gevolgen dat heeft. Wel is het college blij dat scholen er goed in slagen om de noodopvang te verzorgen en ook contact hebben met alle leerplichtige kinderen. In Zandvoort zijn er tot nu toe geen meldingen van ‘verdwenen kinderen’.

Weinig overlast

,,We ervaren in de gemeente geen of weinig overlast van jongeren, al zijn er altijd wel jongeren die de regels aan hun laars lappen. Wel horen we dat kinderen en jongeren het maar niks vinden dat ze niet naar school kunnen en niet kunnen sporten”, zegt Moolenburgh. Volgens hem bieden digitale lessen voorlopig een oplossing, maar kunnen nooit het contact en de interactie tussen kinderen, leerkrachten en trainers vervangen.

Beweegpakket

In de uitzending bij ZFM Zandvoort heeft verantwoordelijk wethouder Berendsen al melding gemaakt dat 130 gezinnen uit het Jeugdfonds Sport en Cultuur gratis een beweegpakket hebben ontvangen. De dank gaat volgens de burgemeester ook uit aan Bronsport en Team Sportservice.

Culturele sector

Verder is er een inventarisatie aan de gang over de gevolgen op de culturele sector. Het Rijk heeft deze week een bedrag van 300 miljoen beschikbaar gesteld voor de sector. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar grote instellingen, zoals het Rijksmuseum. Onduidelijk is hoeveel er voor lokale instellingen beschikbaar komt, maar het Rijk heeft wel aangegeven dat gemeenten daar in ieder geval eenzelfde bedrag zelf aan moeten toevoegen.

Projecten en openbare ruimte

Naast de gemeente worden ook marktpartijen die met ons werken aan projecten en aan de inrichting van de openbare ruimte geraakt door de corona maatregelen. Voor projecten is de markt een bepalende factor bij voortgang van werkzaamheden, omdat niet alle grondstoffen leverbaar zijn. Toeleveringsbedrijven hebben te maken met uitval door ziekte en voortekenen van een veranderend economisch tij.

Vertraging

Dit kan volgens Moolenburgh leiden tot vertraging in de voorbereiding of uitvoering van projecten en werkzaamheden in de openbare ruimte. Het biedt echter soms ook de mogelijkheid om werkzaamheden sneller uit te voeren, bijvoorbeeld omdat er minder verkeer op straat is.

Programma’s

Een aantal gemeentelijke programma’s worden volgens de burgemeester beïnvloed door de gevolgen van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. ,,Zo heeft het Rijk besloten de invoering van de Omgevingswet uit te stellen”, zegt Moolenburgh.

Financiële gevolgen

Volgens de burgemeester brengen de corona maatregelen extra kosten met zich mee, zoals de inzet van verkeersregelaars en het plaatsen van borden. ,,Deze kosten worden afzonderlijk bijgehouden zodat wij later hiervan een beeld kunnen geven en verantwoording kunnen afleggen. Daarnaast loopt de gemeente inkomsten mis uit parkeren en toeristenbelasting. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota zal het college een eerste beeld geven van de kosten en gemiste opbrengsten”, zegt Moolenburgh.

Cookieinstellingen