Gemeente waarschuwt voor valse WhatsApp of sms berichten

Foto: Arivera Pixabay CC0 Public Domain

De gemeente Zandvoort waarschuwt op de eigen website en Facebookpagina voor valse WhatsApp of sms berichten, waarin oplichters zich voordoen als familielid of kennis. In de berichten vraagt de persoon via WhatsApp of sms om op korte termijn een flink geldbedrag over te maken. Het blijkt echter geen familielid of kennis te zijn, maar een oplichter.

Tips

De gemeente komt met tips waar mensen op kunnen letten als zij twijfelen of de persoon inderdaad bekend is. Volgens de gemeente zijn oplichters vaak heel goed in om sommige mensen te laten geloven dat ze écht een dochter, broer of goede vriend zijn. Ze sturen berichten over kinderen, het werk of iets dat onlangs gebeurd is. De oplichter vindt deze gegevens op internet (bijvoorbeeld via de sociale media). De gemeente vraag om dus extra voorzichtig als bekenden iemand via WhatsApp of sms vragen om geld over te maken.

Bellen en controleren

De gemeente geeft als tip mee om bijvoorbeeld het zogenaamde familielid of de kennis bellen op het nummer en direct te controleren in een contactenlijst of adressenboek. ,,Stel persoonlijke vragen die alleen het familielid of de kennis kan weten. Controleer of het rekeningnummer dat wordt genoemd inderdaad van het familielid of de kennis is”, zegt de gemeente op de website.

Nieuw nummer

Als de persoon iemand met een nieuw nummer belt, zoek het telefoonnummer op via internet. Misschien is het nummer van een oplichter al eerder gebruikt voor fraude en gemeld. Wie toch is opgelicht, kan het beste direct aangifte doen op de website van de politie.

Cookieinstellingen