Gemeente heeft voornemen om Circuit Zandvoort dwangsom op te leggen voor de asfaltblokken

De gemeente Zandvoort heeft het voornemen om het Circuit Zandvoort een dwangsom opleggen voor de asflatblokken die het naast de baan heeft liggen om als ondergrond te dienen voor de tijdelijke tribunes bij de Dutch Grand Prix. De asflatblokken hebben al tot de nodige discussie geleid met onder meer de natuur- en milieugroeperingen.

Zonder omgevingsvergunning

Eerder heeft het Circuit Zandvoort al van de provincie Noord-Holland te horen gekregen dat het iets aan de blokken moet doen. Inmiddels vindt ook de gemeente dat het Zandvoortse circuit wat aan de situatie moet doen, omdat volgens de gemeente Zandvoort de asfaltblokken zonder een omgevingsvergunning zijn aangebracht. Deze vergunning moet worden afgegeven door de Omgevingsdienst IJmond maar uit een toezichtscontrole blijkt dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder een vergunning. De toezichtscontrole is uitgevoerd nadat Stichting Duinbehoud bij het Zandvoortse college aan de bel heeft getrokken met het verzoek om op de werkzaamheden te gaan handhaven

Dwangsom

Het college heeft het voornemen om het Circuit Zandvoort een dwangsom van € 300.000,– op te leggen als het Zandvoortse circuit niet overgaat tot het verwijderen van de zonder vergunning aangebrachte oppervlakteverharding. Ook heeft het gemeentebestuur en een preventieve dwangsom van € 50.000,– (per dag) opgelegd  voor het voorkomen van herhaling van de overtreding.

Schriftelijk op de hoogte gesteld

Het Circuit Zandvoort is door de gemeente schriftelijk op de hoogte gesteld. Wel laat de gemeente weten dat tegen dit voornemen nog zienswijzen kunnen worden ingediend. Die zienswijzen worden betrokken bij het definitieve besluit.

Geen gif

Verder reageert de gemeente ook op de verschillende artikelen in de media waarin wordt gesteld dat het gebruikte materiaal giftig is. De Omgevingsdienst IJmond heeft daar inmiddels een onderzoek laten uitvoeren naar de samenstelling van de blokken. Uit de rapporten van dienst en daarbij behorende verklaring valt op te maken dat er volgens de gemeente geen teerhoudend materiaal is gebruikt. Iets wat het Circuit Zandvoort ook al eerder naar buiten toe heeft gebracht.

Teerhoudende samenstellingen al afgevoerd

Volgens de gemeente is wel materiaal afgevoerd wat wel teerhoudende samenstellingen bevat. Verder blijkt uit de rapportage dat het toegepaste (niet-teerhoudend) gecertificeerd is die in overeenstemming zijn met de eisen uit het Besluit bodemkwaliteit en daarmee geen bedreiging vormen voor de bodem.

Cookieinstellingen