Groen Links Zandvoort en Bentveld wil opheldering over late afsluiting toegangswegen Zandvoort

Na Gemeentebelangen Zandvoort heeft ook Groen Links Zandvoort en Bentveld vragen over de drukte van vrijdag 31 juli in de wegen naar Zandvoort. Volgens Groen Links Zandvoort voorman Karim El Gebaly hebben instanties dit al voor deze vrijdag kunnen weten. ,,Zelfs de veiligheidsregio Kennemerland gaf aan mogelijk over te gaan op afsluiten van de toegangswegen richting het strand”, zegt El Gebaly namens zijn fractie.

File in de ochtend

Volgens hem staat al om tien uur ’s ochtends een file in de richting van Zandvoort. ,,De treinen waren overvol en de NS kon de afstand niet meer garanderen. Desalniettemin is er pas om half 4 in de middag overgegaan tot het afsluiten van de toegangswegen naar Zandvoort. Niet alleen voor de toeristen en dagjes mensen, maar ook voor de Zandvoorters zelf. Waarbij eerder dit jaar bij afzettingen nauwelijks werd gecontroleerd bij extreem drukke dagen, was nu de afzetting wel erg strikt”, zegt El Gebaly namens zijn fractie.

Extreem late afzetting

Volgens de voorman van Groen Links heeft de extreem late afzetting geleid tot een overvol strand, waarbij er een chaos is ontstaan op het strand. Die chaos heeft volgens El Gebaly weer geleid tot andere hachelijk situaties op het strand. ,,Het hoogtij rond 2 uur in de middag en laagtij rond 10 uur in de avond, was er ten eerste niet veel plek op het strand op het drukste moment, ook werd het door de stroming gevaarlijk door het ontstaan van muien”, zegt de fractievoorzitter van Groen Links Zandvoort en Bentveld.

Handenvol werk voor Zandvoortse Reddingsbrigade en KNRM

Volgens hem heeft de Zandvoortse Reddingsbrigade door de hoeveelheid mensen in het water handenvol werk gehad om mensen terug te sturen en niet te diep het water in te laten gaan. Verder neemt El Gebaly ook het aantal uitrukken van de KNRM daarin mee die volgens hem ook bepaald niet gemakkelijk zijn geweest, door de hoeveelheid foutgeparkeerde fietsen en scooters langs de afgang, maar ook door de vele mensen die niet aan de kant hebben willen gaan.

Alcohol en softdrugs

Verder constateert El Gebaly dat het overmatig gebruik van alcohol en softdrugs gemakkelijk waarneembaar zijn geweest in de drukte. ,,Al met al een aantal situaties die niet wenselijk zijn voor Zandvoort. Niet alleen voor de mensen die hier wonen, maar ook de veiligheid van alle mensen die in Zandvoort verblijven kwam in het gedrang”, stelt het raadslid van Groen Links Zandvoort en Bentveld.

Anders laten verlopen bij volgende keer

Zo wil El Gebaly weten waarom er pas zo laat is over gegaan tot afsluiting van Zandvoort. ,,Zeker gezien eerdere warme dagen dit seizoen had hier gemakkelijk op geanticipeerd kunnen worden”, zegt hij. Daarnaast wil de voorman van zijn partij weten wat de gemeente en/of veiligheidsregio Kennemerland gaat doen om dit de volgende keer anders te laten verlopen als deze situatie zich opnieuw gaat voor doen. Als laatste vraagt het raadslid af waarom ook Zandvoorters zijn tegengehouden, zodat zij niet meer naar huis kunnen gaan.

Cookieinstellingen