Naleven van maatregelen belangrijk in strijd tegen besmettingen

'1,5 meter-aftand-vlag' in top van Zandvoorts stadhuis.
'1,5 meter-aftand-vlag' in top van Zandvoorts stadhuis.
Foto: Wim Meijer Fotografie

Aan het eind van deze week benadrukt burgemeester David Moolenburgh aan de gemeenteraad hoe belangrijk het is om de maatregelen na te leven om de besmettingen van corona in de hand te houden. Moolenburgh geeft ook nog een nadere uitleg over de berichtgeving afgelopen week, waar Zandvoort als een plaats is aangemerkt met de grootste toename van coronabesmettingen.

Eenmalige piek

,,De GGD heeft ons laten weten dat het een tot nu toe eenmalige piek in de weekcijfers over Zandvoort betrof en dat de trend inmiddels weer dalende is. Van groot belang is en blijft dat we allemaal de maatregelen in acht blijven nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en was vaak je handen”, zegt Moolenburgh.

Eigen verantwoordelijkheid

De burgemeester heeft de eigen verantwoordelijkheid daar hoog in het vaandel staan. Het is volgens hem in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners en bezoekers. ,,Als gemeente hebben we maatregelen genomen om dit in de openbare ruimte zo goed als dat kan mogelijk te maken”, zegt Moolenburgh.

Ondernemers

Die eigen verantwoordelijkheid geldt volgens Moolenburgh ook voor de ondernemers in de badplaats. De burgemeester wijst ook hier op het naleven van de maatregelen om zorg te dragen voor de veiligheid voor zowel de klanten als het eigen personeel. ,,Tijdens alle overleggen met hen komt dit aan de orde en allemaal doen zij hun best. Toch zien we dat her en der klanten en ondernemers iets minder strikt zijn, wat helaas een landelijke tendens is”, zegt Moolenburgh.

Handhaven

Die ontwikkeling is voor hem aanleiding om de komende tijd meer te gaan handhaven, waarbij politie en handhaving naast het aanspreken van mensen, groepen mensen en ondernemers ook zullen overgaan tot het nemen van maatregelen. ,,Dat kan door middel van het opleggen van boetes of het opleggen van bestuursrechtelijke sancties, zoals het tijdelijk sluiten van een onderneming zolang die niet voldoet aan de landelijke eisen”, zegt Moolenburgh.

Informatie over belang van maatregelen

De burgemeester laat aan de raad weten dat de GGD van plan is om samen met de gemeenten in de Veiligheidsregio ondernemers opnieuw te informeren over de maatregelen. ,,Daarbij gaat het zowel over wat ondernemers moeten doen om de veiligheid van hun klanten en personeel te waarborgen als om wat zij moeten doen als er in hun onderneming een besmetting is geconstateerd onder het personeel”, zegt Moolenburgh.

Compliment

Ondanks de zorgen die Moolenburgh heeft is hij ook optimistisch en tevreden als het gaat om ondernemers en organisaties die tot nu toe zijn geconfronteerd met een besmetting. Volgens hem hebben die daar met de juiste maatregelen op gereageerd en dat vind hij een compliment waard. ,,Zowel de GGD als de gemeente onderhouden contact met hen en bieden hulp waar dat nodig is. De ondernemers hebben dat gedaan op basis van maatwerkadvies van de GGD, die ook contact met de ondernemers en organisaties houdt tot de situatie weer is genormaliseerd”, zegt Moolenburgh.

Sportverenigingen en scholen

De burgemeester kijkt als laatste naar de situatie bij organisaties, zoals sportverenigingen en scholen. ,,Ik hoop van harte dat alle kinderen weer kunnen genieten van het leren en sporten samen met hun vriendjes en vriendinnetjes en dat ook alle leraren en coaches dat in goede gezondheid kunnen doen”, zegt Moolenburgh.

Cookieinstellingen