Zandvoorts worstelt met visies Badhuisplein en Entree

In de afgelopen week gehouden commissievergadering van de Zandvoortse gemeenteraad komt naar voren dat partijen worstelen met het verder vormgeven van de visies over het Badhuisplein en De Entree van Zandvoort. Er is zelfs een uitspraak gedaan door PvdA raadslid Maaike Koper die direct verband houdt met haar illustere partijgenoot, wijlen Jan Schäfer. ,,In plannen kun je niet wonen”, zegt Koper tijdens de commissievergadering waarmee het verband wordt gelegd naar Schäfer die ooit de uitspraak heeft gedaan dat je ‘in gelul niet kunt wonen’.

Teveel haken en ogen

De voorstanders (D’66 Zandvoort, CDA Zandvoort, PvdA Zandvoort, Groen Links Zandvoort/Bentveld en Gemeentebelangen Zandvoort) van de college voorstellen, vinden dat Zandvoort nu moet door gaan pakken en niet weer moet gaan uitstellen. De tegenstanders (OPZ, VVD Zandvoort en PVV Zandvoort) vinden dat er nog teveel onduidelijk is bij de plannen die verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij de raad voorlegt.

Struikelblokken

De struikelblokken op het Badhuisplein zijn de bouwhoogte en het oplossen van het parkeerprobleem. Een van de belangrijkste kritiekpunten voor Badhuisplein en De Entree komt van de grootste raadsfractie Oudrenpartij Zandvoort (OPZ). Eerder heeft OPZ vragen gesteld aan het college die voor de commissievergadering deze ook weer heeft beantwoord voor zowel het Badhuisplein als De Entree.

In de schaduw

Tijdens de commissievergadering zegt Peter Kramer van OPZ te vrezen dat wanneer het geplande Corendon hotel uit minimaal zes verdiepingen gaat bestaan, het Badhuisplein voor een groot deel van het jaar in de schaduw zal zetten. Ook mist de OPZ voorman in de visie Badhuisplein een duidelijk commitment van de strategische partners Corendon en Holland Casino.

Entree Zandvoort

De vraagtekens gelden eveneens voor de Entree van Zandvoort. De regie van de herontwikkeling van het Palace-gebied lijkt nu nu bij een enkele particuliere ontwikkelaar te liggen. Die regie lijkt vooral te liggen bij het Palace Hotel. Niet duidelijk is hoe de Vereniging van Eigenaren denken over de plannen bij het Palace-gebouw, omdat de vereniging daar nog niet over heeft vergaderd. Een ander punt waar onduidelijkheid over is, zijn bij de gepresenteerde tekeningen. Op die tekeningen ontbreekt consequent Restaurant De Zandvoorter, terwijl uit de Zandvoortse samenleving geluiden ontbreken dat de eigenaar wil vertrekken.

Passage-panden

Volgens de Zandvoortse Courant is een ander heet hangijzer de geplande woningbouw op de plek van de Passage-panden. Wie de tekeningen bekijkt op de plek waar de huidige panden staan, ziet dat de gebouwen met drie woonlagen worden voorzien. Er is zelfs een optie voor bier en dat zien sommige bewoners van de huidige appartementen aan het van Fenemaplein niet zitten.

Bezwaar

Het bezwaar dat één van de bewoners tijdens de vergadering aanvoert, is dat er een soort muur voor de deur komt, die niet alleen het uitzicht maar ook de privacy van de bewoners en de waarde van hun woning op onaanvaardbare wijze frustreert. Eenzelfde geluid is te horen vanuit het appartementengebouw Monopole 1 aan de kant van de hoek Zeestraat en Burgemeester Engelbertsstraat.

Kraken

Belinda Göransson van de VVD Zandvoort kraakt beide visies van het college. Het liberale raadslid mist onder meer een goede financiële onderbouwing. De complicaties die het huidige bestemmingsplan Badhuisplein opwerpt, weerhoudt de VVD ervan om de beide visies als hamerstuk te laten passeren. ,,De visies dienen als kader voor vervolgstappen, dus die moeten zorgvuldig worden vastgesteld”, zegt Göransson tijdens de vergadering.

Vaststelling raad

Wethouder Verheij krijgt de meerderheid niet mee. OPZ, VVD en PVV vinden min of meer dat de wethouder meer tijd moet nemen voor het uitwerken van de visie, voordat de raad er een beslissing over gaat nemen. Op 15 december zal meer duidelijkheid komen als de gemeenteraad zich over de beide visies buigt.

Cookieinstellingen