College wacht de standpuntbepaling van het kabinet af over dilemma’s en juridische vragen bij vaccinatie tegen corona

Foto: Pixabay

Het Zandvoortse college van burgemeester en wethouders wacht het standpunt af van het demissionaire kabinet over de vragen die de PVV Zandvoort heeft gesteld over het uitsluiten van mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Het college geeft daarmee een voorlopig antwoord op de zorgen die Marco Deen en Ronald van Tiggelen eerder kenbaar hebben gemaakt.

Economische belangen

Het demissionaire kabinet stelt dat het echter mogelijk is dat instellingen en bedrijven wel vaccinatiebewijzen willen gaan inzetten om de toegang tot bedrijven of instellingen te reguleren, waarbij economische belangen een rol kunnen spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen, zoals bij de uitoefening van de zorgplicht. ,,Op grond van de wet kunnen private partijen in principe vragen om een vaccinatiebewijs bij de toegang tot diensten of voorzieningen”, zegt het kabinet.

Dergelijke maatregel mag niet leiden tot verboden discriminatie of ongelijke behandeling

Vanuit Den Haag klinkt verder door dat een dergelijke maatregel mag niet leiden tot verboden discriminatie of ongelijke behandeling en moet de privacyregels respecteren. ,,Private partijen moeten altijd een belangenafweging maken. Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken. Of de maatregel gerechtvaardigd is, kan verschillen per setting. Voor de afweging heeft de raad een kader ontwikkeld. Volgens de Gezondheidsraad moet de overheid toezicht houden op de gerechtvaardigde inzet van vaccinatiebewijzen door private partijen”, laat het kabinet over de kwestie weten.

 

Cookieinstellingen