Geheimhouding stukken over onderhandeling ambtelijke fusie blijft heikel punt

Foto: Wim Meijer Fotografie

De geheimhouding op verschillende stukken over de onderhandeling bij de ambtelijke fusie blijft een heikel punt tussen het college en de gemeenteraad. Vooral de Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) is nogal kritisch op dit punt en neemt geen genoegen met de uitleg van burgemeester David Moolenburgh over de ambtelijke fusie tussen de gemeente Haarlem en Zandvoort.

Nieuw hoofdstuk

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd als het gaat om de onderhandelingen die de gemeente Haarlem en Zandvoort voeren over de ambtelijke fusie. Fractievoorzitter Peter Kramer van de senioren in de raad laat dat ook blijken in de nieuwe vragen die hij naar de burgemeester heeft gestuurd. Kramer heeft het vermoeden dat de geheimhouding in ‘eeuwigheid kan worden gehandhaafd’.

Geheimhouding opgelegd na vragen van OPZ

Kramer denkt dat het college de geheimhouding heeft opgelegd nadat zijn partij vragen heeft gesteld over het onderwerp. In de ogen van Kramer heeft de burgemeester in zijn ogen één van die vragen op dat punt ’te slim beantwoord’. ,,Daar komt geen antwoord op! Het antwoord is dat de geheimhouding is opgelegd alvorens de info naar de Raad is gestuurd. Dat is echt iets anders! Met dit antwoord kan het dus zijn dat de geheimhouding is opgelegd nadat OPZ de vragen heeft gesteld, maar voordat alle info naar de Raad is gestuurd”, zegt Kramer.

Botsende belangen

Een ander heikel punt voor Kramer zijn botsende belangen. Volgens de fractievoorzitter van OPZ zegt de burgemeester dat voor zover hem bekend zijn, geen commerciële belangen spelen bij de adviseurs over de ambtelijke fusie. ,,Na even googelen blijkt dat de adviseur voor Zandvoort in dienst is van BMC en via een check in raadssysteem Haarlem zie je dat BMC recent een opdracht daar heeft afgerond”, zegt Kramer.

Rol commissielid

De voorman van de senioren in de raad wil weten of het klopt dat het commissielid van Zandvoort in dienst is bij BMC, een bedrijf dat eerder door Haarlem is ingezet om onderzoek te doen naar het Frans Hals Museum. Kramer verwijst naar de raadsinformatie op de website gemeente Haarlem waar hij deze informatie heeft gevonden. De fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad van Zandvoort wil weten wat de reden is dat het college de commerciële belangen van zijn werkgever niet transparant communiceert.

Andere adviseur?

Kramer vraagt zich daarbij af of deze gebleken vormen van commerciële belangen van de adviseur voor Zandvoort, op grond van het dienstverband bij BMC en de door BMC nog recent in opdracht van Haarlem verrichte werkzaamheden, voor het college geen aanleiding zijn om een andere adviseur aan te stellen. Als dat niet het geval is wil hij weten waarom dat niet het geval is.

Cookieinstellingen