Affiches van educatief project met thema ‘Vrijheid’ gepresenteerd op Badhuisplein

Foto: Jaap Koper

Deze week zijn de affiches van het educatieve project met als thema ‘Vrijheid’ gepresenteerd op het Badhuisplein, waarbij Zandvoortse basisschoolleerlingen hun eigen invulling hebben kunnen geven. Het project is ondersteund door de Rotary Zandvoort en het Zandvoorts Museum.

Opening

De opening van de buitententoonstelling van deze affiches is gedaan door wethouder Gert-Jan Bluijs die ook een relatie met het heden heeft gemaakt. Bluijs vertelt over zijn eigen jeugd en over zijn eigen jeugd, waarbij ook een raakvlak is gemaakt naar de Tweede Wereldoorlog en hoe hij dat als naoorlogse jongen heeft meegemaakt en eervaren.

Combinatie van meerdere dingen

Voor de ZFM Zandvoort microfoon zegt Bluijs dat het een combinatie van meerdere dingen is. Het gaat om de creativiteit en de kunstuiting, waarbij je handen en je hoofd moet gebruiken, maar ook na moet denken met wat het begrip vrijheid nu voor iemand van de basisschool kan betekenen. De gemeente Zandvoort ondersteunt het project door middel van borden. ,, Het is weer iets anders dan de gewone kunstuitingen, maar dit is ook een vorm van kunst”, zegt Bluijs voor de lokale omroep.

Trots op eindresultaat

Yanthe Otto van het Zandvoorts Museum benadrukt de wisselwerking met de leraren. ,,Zonder de leerkrachten is dit niet voor elkaar gekomen”, zegt Otto. Otto is trots op wat er is uitgekomen. Na de tentoonstelling gaan de panelen weer terug naar de scholen. Ook de kinderen die hun voordracht hebben gedaan vinden het spannend om voor een publiek hun blik over de vrijheid te geven. Dat is gebeurd met een gedicht.

Mediapartner Zandvoort Inside heeft ook beelden en een reportage gemaakt bij de presentatie van de affiches op het Badhuisplein.

 

Cookieinstellingen