Gemeente Zandvoort alleen ambtelijk betrokken bij beleid over hondenuitlaatservices in Wurmenveld

Foto: Pixabay

De gemeente Zandvoort is in eerste instantie alleen ambtelijk betrokken bij het maken van beleid over de hondenuitlaatservices in het Wurmenveld, nadat Groen Links Zandvoort/Bentveld eerder vragen hebben gesteld over dit onderwerp. Burgemeester David Moolenburgh laat de gemeenteraad weten dat er op 6 april overleg heeft plaatsgevonden tussen PWN en wethouder Ellen Verheij, waarin PWN de plannen aan het gemeentebestuur van Zandvoort heeft toegelicht. Moolenburgh is zelf ook aanwezig geweest bij dat overleg.

Brief

Waterleidingbedrijf PWN die het Wurmenveld beheert, heeft het college en de gemeenteraad via een brief geïnformeerd, over het besluit wat het waterleidingbedrijf heeft genomen om de toegangsregels voor het Wurmenveld aan te passen, omdat volgens PWN daar veel overlast is geweest van hondenuitlaatservices. Moolenburgh zegt verder namens het college dat hem niet bekend is hoeveel hondenuitlaatservices in Zandvoort actief zijn. ,,Wel is bekend dat er in de omgeving van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland 23 hondenuitlaatservices actief zijn, waarvan 13 uitlaatservices momenteel gebruik maken van het Wurmenveld. Daarnaast is de laatste jaren een toename te zien in de regio van de aantallen hondenuitlaatservices en worden in Zandvoort meer meldingen gedaan van overlast ervan”, zegt de burgemeester.

Waterbedeffect

Bij Groen Links bestaat de vrees voor een waterbedeffect, maar Moolenburgh ziet dat anders. ,,Het waterbedeffect zal worden tegengegaan door voor de Zandvoortse hondenlosloopgebieden in Nadere
Regels op te nemen met hoeveel honden een eigenaar en/of houder zich in een losloopgebied honden mag bevinden. Deze regels zullen in afstemming met PWN worden gesteld”, zegt de burgemeester. Daarnaast is het gemeentebestuur bereid om contact te zoeken met de hondenuitlaatservices. Wel is het zo dat de gemeente zich volgens Moolenburgh moet houden aan de Algemene beginselen van behoorlijk bestuur. ,,Onderdeel daarvan is het gelijkheidsbeginsel waarbij we alle partijen hetzelfde behoren te behandelen. Hierbij kunnen geen Zandvoortse ondernemers van een verbod worden uitgezonderd dat voor anderen wel geldt”, zegt hij.

Onlinebijeenkomsten en draagvlak

Eerder zijn er door PWN onlinebijeenkomsten geweest over de plannen, waarbij ook de hondenuitlaatservices bij betrokken zijn geweest. ,,We willen benadrukken dat beide voorstellen breed draagvlak hebben onder de hondenuitlaatservices die hebben meegedaan aan de online bijeenkomsten. Met de invoeiing van de maatregel in het Wurmenveld blijft van de 100 hectare hondenlosloopgebied in de PWN-duinen 70 hectare over voor bijvoorbeeld hondenuitlaatservices”, zegt PWN directeur Natuur en Beleving Sjakel van Wesemael.

Cookieinstellingen