Gemeente en Spaarnelanden werken samen om tot groenere leefomgeving te komen

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Foto: Spaarnelanden - aangeleverd

De gemeente Zandvoort en Spaarnelanden roepen inwoners op om bij te dragen aan een groenere leefomgeving, door tegels te verwijderen uit de tuin of langs de gevel en daar voor in de plaats plantjes te planten komt er meer groen in Zandvoort. Dit zorgt voor een betere afvoer van (regen)water en afkoeling tijdens warme dagen, trekt vogels, bijen, vlinders en andere insecten en zorgt voor meer biodiversiteit.

(bewerkt persbericht Spaarnelanden)

Versteende tuinen

In Nederland zijn er teveel versteende tuinen. Gemeente Zandvoort staat zelfs op de vierde plaats in de top vijf van meest versteende gemeenten van de provincie Noord-Holland. Dit blijkt uit cijfers van Cobra Groeninzicht, een ingenieursbureau dat het percentage verstening van tuinen onderzocht. Gelukkig is er dus veel ruimte voor verbetering. Gemeente Zandvoort en Spaarnelanden slaan de handen daarom ineen en besteden hier extra aandacht aan in de week van maandag 17 t/m vrijdag 21 mei 2021. Samen met inwoners maken we gemeente Zandvoort graag groener.

Planten voor tegels

Inwoners kunnen in ruil voor de tegels die zij weghalen om een tuintje te maken, plantjes krijgen. Spaarnelanden neemt de overgebleven tegels mee. Aanmelden hiervoor kan bij Spaarnelanden tot en met donderdag 20 mei 2021.

Balkon

Wie een balkon heeft kan eveneens meehelpen. Op drie locaties is het mogelijk om een zakje met bloemzaad op te halen en op de website van Spaarnelanden is informatie te vinden over het vergroenen van uw balkon. Kijk op Spaarnelanden.nl/groener voor het aanmeldformulier, alles over geveltuintjes, tips en tricks en meer informatie.

Doel

Veel stenen zorgen voor wateroverlast en leiden het water van daken en terrassen direct naar het riool. Bij hevige buien kan het riool dit niet altijd aan. Ook zakt het grondwater teveel weg waardoor de wortels van planten minder goed bij het water komen en dat is niet goed voor bomen, struiken en het gras.

Hittestress

Ook worden stenen en beton erg warm door de zon tijdens warme dagen. De stenen geven deze warmte af en de warmte blijft hangen. Teveel stenen kunnen zelfs zorgen voor ‘hittestress’. Hittestress komt door extreme warmte en is een aandoening waarbij mensen en dieren hun warmte niet kwijt kunnen. Bomen en planten zorgen daarentegen voor verkoeling doordat ze water verdampen.

Hulp ook goed gebruiken

Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen onze hulp ook goed gebruiken. Onderzoek toont aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, want ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name door onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en landbouw en het gebruik van bepaalde pesticiden.

Positief effect op mentale gezondheid

Door stenen uit tuinen te halen en er planten voor terug te plaatsen zakt het water beter weg in de grond, ontstaat er minder wateroverlast, kunnen meer planten het water in de grond bereiken, koelt de omgeving beter af en creëren we meer voedselbronnen voor bijen en andere bestuivers. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Cookieinstellingen