11 december: The most wonderful ‘NIGHT’ of the year!

Foto: Unsplash - Simon Berger

Het is niet het allereerste wat in je opkomt, maar als de Engelsen praten over ‘the most wonderful time of the year’ dan bedoelen ze 11 december, want volgens Britse onderzoekers worden in Engeland ieder jaar op 11 december de meeste kinderen verwekt.

(tekst: Wim Meijer)

Collectieve verjaardag op 16 september
Deze conclusie trekken ze door terug te rekenen vanaf de dag dat de meeste kinderen zijn geboren. En dat is 16 september. Overigens mag 11 december de absolute top zijn, ook op de andere 30 dagen van december lijkt Amor zich niet onbetuigd te laten, met als ‘levend bewijs’ het feit dat bijna 10% van alle Britse kinderen in september wordt geboren.

Stroomstoring
Tot nu toe was het vooral bekend dat storingen van het elektriciteitsnet geboortegolven tot gevolg hadden. Zo’n veertien jaar geleden hebben we dat nog kunnen constateren in de Bommelerwaard, toen op 12 december 2007 een Apachehelikopter tegen een hoogspanningskabel vloog en daarmee een stroomstoring veroorzaakte. Het gevolg was dat 50.000 huishoudens zonder elektriciteit kwamen te zitten. Exact 9 maanden later stonden 26 trotse vaders in de rij van het gemeentehuis om hun nieuwe naamdragertje aan te geven. En in 2006 was het in het Overijsselse Haaksbergen niet anders. Een stroomstoring van twee nachten was goed voor 42 nieuwe Haaksbergers, met dank aan Essent!

De jaarlijkse “elf december piek” in Engeland lijkt echter met stroomstoringen niets van doen te hebben. Er is dan ook al veel gespeculeerd over de oorzaak van dit jaarlijkse levensverwekkende hoogtepunt.

Mogelijke verklaringen
Zo zou een mogelijke oorzaak liggen in het feit dat de koude van de decembermaand goed zou zijn voor de kwaliteit van het sperma. Het zou in ieder geval verklaren waarom sperma wordt ingevroren.

Een andere oorzaak zou men kunnen zoeken in de veelheid van festiviteiten in de decembermaand, waarbij het feestje nog wel eens later voortgezet wordt tussen de lakens. Van de andere kant zou je kunnen denken dat het met feestje gepaard gaande alcoholgebruik juist een negatieve invloed zou hebben op het sperma en het libido.

Self-fulfilling prophecy
De meest voor de hand liggende reden ligt echter misschien gewoon aan de publiciteit in Engeland rond die 11e december. Inmiddels kent iedere Brit de reputatie van deze datum. En net zoals met Kerstmis kalkoen wordt gegeten en met Pasen eieren, weet de Engelsman op ‘de elfde van de twaalfde’ wat hem te doen staat.

Overigens komen wij er in Nederland niet helemaal mee weg door te zeggen dat dit een puur Britse aangelegenheid is. Want ook bij ons is september de maand met de meeste geboortes en daarmee december de maand waarin wij elkaar blijkbaar ‘het aardigst’ vinden.

Fijne avond!
In de wetenschap dat we op deze avond van de 11e december allemaal wel iets anders te doen hebben dan een verhaal te lezen, zal ik het kort houden en afsluiten met een aantal mensen die allemaal hun bestaan op dit aardse te danken hebben aan deze datum.

En verder, wat mij betreft…. Nog een fijne avond!

Jarig op 16 september, en dus…

  • 1923 – Appie Baantjer, Nederlands schrijver van de boeken- en televisieserie Baantjer
  • 1925 – B.B. King, bluesgitarist
  • 1927 – Peter Falk, Amerikaans acteur, vooral bekend als inspecteur Columbo
  • 1941 – Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche Pieterburen
  • 1942 – Theo Reitsma, sportverslaggever
  • 1944 – Ard Schenk, schaatser
  • 1951 – René en Willy van de Kerkhof, onze Brabantse voetbaltweeling
  • 1956 – David Copperfield, illusionist en goochelaar en ex van Claudia Schiffer
  • 1956 – Mickey Rourke, acteur
  • 1960 – Rob Kamphues, cabaretier en televisiepresentator en autocoureur
  • 1973 – Camiel Eurlings, ooit minister van Verkeer en Waterstaat, ooit ‘gezinsmens’
  • 1984 – Katie Melua, Engelse zangeres
Cookieinstellingen