Groen licht voor opvang statushouders op Oldenhove Overveen

Foto: Charles Duijff

De gemeenteraad van Bloemendaal geeft groen licht voor de opvang van statushouders en andere urgent woningzoekenden op Oldenhove aan de Dompvloedslaan in Overveen.

Tijdens de raadsvergadering van 3 februari heeft de gemeenteraad van Bloemendaal haar zienswijze gegeven op het voorgenomen collegebesluit om Oldenhove voor 10 jaar te huren. Het college van B&W geeft gehoor aan input van zowel omwonenden als de raad en past het initiële plan op verschillende punten aan.

Het college stapt af van het plan om Oldenhove het eerste jaar aan het COA aan te bieden. Er zullen geen 150-180 statushouders worden opgevangen in Oldenhove, maar 90. De samenstelling daarvan wordt gemengd, dus mannen, vrouwen, stellen en gezinnen. Ook wordt gekozen voor gemengde bewoning van zowel statushouders als andere woningzoekenden.

Het college gaat de plannen verder uitwerken. In het bijzonder wordt daarbij aandacht geschonken aan de financiële kaders. Vanwege deze nieuwe uitgangspunten zal aan de gemeenteraad een budget worden gevraagd.

Statushouders zijn geen asielzoekers

In Oldenhove komen statushouders te wonen, geen asielzoekers. Ze zijn gekoppeld aan Bloemendaal of aan andere gemeenten in de regio. Statushouders zijn mensen die in Nederland mogen blijven en zo snel mogelijk een nieuw leven willen opbouwen. Een belangrijk onderdeel van de inburgering is een nuttige dagbesteding; dus werken, een opleiding volgen of stage lopen. Ook taalles en andere activiteiten met inzet van vrijwilligers horen bij de inburgering.

In de regio is afgesproken dat de grotere gemeentes zoals Haarlem en Haarlemmermeer asielzoekers opnemen. De kleinere gemeentes, zoals Bloemendaal zetten zich in om zo snel mogelijk meer statushouders te huisvesten dan conform de taakstelling nodig is. Zo komt er weer ruimte in de AZC’s.

Cookieinstellingen