Oudste hardloopgroep van Kennemerland ‘de Bappers’ viert 70-jarig bestaan

Foto: Bappers - aangeleverd

Op zondag 3 april viert de in 1952 door Bap van der Pol opgerichte hardloopgroep ‘de Bappers’ het 70-jarig jubileum. Daarom worden alle actieve- en niet meer actieve Bappers, en al degenen die zich verbonden voelen met deze 7 decennia bestaande hardloopgroep, uitgenodigd voor de feestelijke voorjaarsborrel in Dorpshuis Vogelenzang.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Bappers)

Welke zichzelf respecterende hardloopliefhebber in de regio Kennemerland heeft niet ooit meegelopen met de Bappers? Genoeg rivaliserende atletiekverenigingen in de regio, alleen op zaterdagmiddag waren het allemaal ‘Bappers’ die met elkaar vele kilometers renden door de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Hoewel het deelnemersveld inmiddels drastisch is uitgedund en naamgever en oprichter Bap van der Pol al in 2009 is overleden, bestaat de ‘Bap-groep’ nog altijd, en wordt er nog steeds diverse malen per week collectief gelopen door enkele tientallen lopers en loopsters. Wel is het tempo in de loop der jaren wat omlaag gegaan. Zo wordt er niet meer alleen hardgelopen, maar is er ook een groep die het bij wandelen houdt.

De Bappers bij de start van de Winterronde in 2016

Hoe het ooit begon
Het hardloopleven van Bap van der Pol dateert al van voor de Tweede Wereldoorlog, toen hij al lid was van Atletiekvereniging Haarlem. Toen de oorlog afgelopen was pakte hij het hardlopen weer op en trainde op de zondagen in de winter op het voormalige Cios-terrein in Overveen. Daar werkten ook beoefenaars van andere sporten, zoals wielrenners en watersporters, hun conditietraining af.

Onder de sportievelingen op het Cios-terrein waren ook twee “Haarlem”-lopers die er een eigen trainingssysteem op na hielden. Het waren Bas Fennis en Gerrit van de Bosch die op hun eigen manier trainden voor wegwedstrijden, in die tijd een heel nieuw fenomeen. Omdat Bap die manier van trainen wel zag zitten sloot hij zich in 1952 aan bij het tweetal, waarmee het eerste zaadje was geplant voor wat zou uitgroeien tot de Bap van der Pol groep.

Kenmerkend historische beeld: Bap van der Pol bezig met de route-uitleg bij de ingang van de AWD

Van Cios, via Leyduin naar de AWD
Voor veel van de hardloopliefhebbers  die wel eens hebben meegelopen met de Bappers vormen de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) de enige echte thuisbasis van de hardloopgroep. Toch gingen er twee andere loopgebieden aan vooraf. Zoals al genoemd: het Cios-terrein in Overveen is de plek waar het echt begon. In de eerste helft van de zestiger jaren werd Cios verruild voor landgoed Leyduin waar, net zoals in de AWD, ook diverse routes werden uitgezet.

Uiteindelijk was het in de tweede helft van de zestiger jaren dat de overstap werd gemaakt naar de AWD met Uitspanning De Oase als vaste uitvalbasis. Dat is ‘de Oase’ tot op de dag van vandaag gebleven.

De ‘Bappers’ in 1971 voor de Oase met helemaal rechts de heer Hoogevorst, de toenmalige uitbater van de uitspanning en Bap van der Pol in het midden op de voorste rij.

De Bappers lopen dus inmiddels al 55 jaar in de AWD, waarbij de groep vooral in de zeventiger en tachtiger jaren qua aantal lopers het hoogtepunt bereikte. Vooral op de zaterdagmiddag verzamelden zich vaak meer dan honderd lopers en loopsters, die na eerst een gezamenlijke warming-up voor de duiningang en een paar kilometer inlopen, zich vervolgens splitsten in 3 groepen die ieder een eigen route liepen (korte, middellange, en lange route) En na het lopen… ook dan was er steeds weer een collectief moment in en rond de Oase met vooral veel thee en later (vanaf 1983) ook pannenkoeken.

Ook representatief voor de Bappers: de ‘after-run’ in de Oase… toch niet altijd met alleen maar thee.

Zoals al eerder vermeld is de huidige groep Bappers aanzienlijk kleiner dan enkele decennia geleden. En dat is niet vreemd voor een groep die 70 jaar bestaat. Als we even kijken in het zogenaamde ‘Smoelenboek’ dat 10 jaar geleden werd gemaakt in het kader van het 60-jarig bestaan van de groep, dan komen we daarin alleen al 255 ‘Bappers’ tegen. Van die 255 vinden we al 42 namen terug op de ‘In memoriam’-pagina van de website www.bappers.nl.

Daar komt bij dat er ook heel wat oud-Bappers zullen zijn die fysiek niet meer de mogelijkheid hebben om mee te doen met de groep. Neemt niet weg dat er nog steeds tientallen Bappers zijn die wekelijk flink wat kilometer vreten in de altijd mooie natuur van de AWD.

Groepsfoto van de Bappers uit 1991

Maar nu naar het jubileum van zondag 3 april a.s.
We noemden al die 255 Bappers in het ‘smoelenboek’. Maar ongetwijfeld zullen er nog veel meer hardloopliefhebbers zijn die in het verleden incidenteel mee hebben gelopen en die niet in het ‘smoelenboek’ terecht zijn gekomen. Dat geldt ook voor ondergetekende. Dan is de feestelijke voorjaarsborrel in het Dorpshuis Vogelenzang op zondag 3 april de ultieme gelegenheid om toch weer een keer elkaar als ‘Bappers’ en ‘oud-Bappers’ te ontmoeten en herinneringen op te halen achter een goed glas (en dat hoeft niet persé thee te zijn) en een smakelijk hapje.

Opgeven voor de jubileumborrel
Op zondag 3 april 2022 is iedereen tussen 16.00 en 18.00 uur van harte welkom in het Dorpshuis Vogelenzang, Henk Lensenlaan 2a, 2114 ER Vogelenzang.

Opgeven kan via de Facebookpagina van de Bappers of via een mailtje naar Ton Gevaert ([email protected]). Geef dan ook aan met hoeveel personen je komt.

Voor de huur van het Dorpshuis, de inzet van vrijwilligers en de borrelgarnituur zal per persoon € 5,- gevraagd worden. Deze € 5,- graag kan contant bij de ingang worden betaald bij Frans Smelt. Bij binnenkomst in de zaal kan men voor € 2,50 per stuk consumptiemunten kopen.

Hieronder nog enkele groepsbeelden uit het lange verleden van de Bappers:

Groepsfoto uit 1988
Bappers actief in de sneeuw in 2005
Bappers in de sneeuw februari 2012
Groepsfoto januari 2013
Cookieinstellingen