‘Tour de Ambulance’ bezocht de Grote Markt in Haarlem 26 februari

Foto: Charles Duijff

Zondag 26 februari 2023 bezocht de Stichting Zeilen Van Vrijheid met de rondreizende tentoonstelling ‘Tour de Ambulance’ de Grote Markt in Haarlem. Met deze rondtrekkende tentoonstelling over de humanitaire gevolgen van oorlog wil de stichting de Russische invasie Oekraïne, nu 1 jaar geleden, herdenken én aandacht vragen voor de oorlogsmisdaden die dagelijks door Russen worden begaan.

Verwoeste ambulance (foto Charles Duijff)

De kern van de tentoonstelling is een ambulance die in de Oekraïense regio Charkiv is verwoest bij een Russische artillerieaanval op een medische post, als symbool voor de desastreuse gevolgen van de oorlog voor de samenleving en individuele burgers. (zie en beluister ook het filmpje na de foto)

In Oekraïne worden dagelijks veel oorlogsmisdaden gepleegd, medisch personeel wordt vermoord, medische apparatuur en medicijnen worden door Russen gestolen.Bezoekers werden uitgenodigd om de oorlogsslachtoffers te herdenken en in gesprek te gaan met de vrijwilligers van Zeilen van Vrijheid, om meer te weten te komen over de activiteiten van de stichting en de verschillende manieren waarop ze Oekraïne kunnen steunen, een jaar na de start van de invasie.

“De ambulance is een krachtig voorbeeld van de tol die de oorlog van gemeenschappen en individuen eist”, zegt Veronika Mutsei, voorzitter van Stichting Zeilen Van Vrijheid. “We willen aandacht vragen voor het nog steeds voortdurende conflict in Oekraïne en de belangrijke rol die organisaties als de onze spelen in het leveren van hulp aan en steun voor slachtoffers van oorlogsmisdrijven.”

Meer dan 132 ambulances

Stichting Zeilen Van Vrijheid is in maart vorig jaar opgericht om hulpverleners, ziekenhuizen en burgers in Oekraïne te helpen. Sinds de oprichting op 1 maart vorig jaar heeft de stichting 132 ambulances naar Oekraïne gebracht, waaronder vijf ambulances speciaal voor pasgeboren kinderen, twee speciale pediatrische ambulances en een grote ambulancebus. Ook leverde de stichting een brandweerwagen, 40 ondersteunende voertuigen, meer dan duizend fietsen en meer dan 300 ton aan medische en humanitaire hulp.

ZIE en LEES ook

Verwoeste ambulance uit Charkiv in Haarlem toont gevolgen Russische inval in Oekraïne

Cookieinstellingen