Drinkwater kan goedkoper uitvallen

Foto: Wikimedia Anita Martinz CC BY SA 2.0

De rekening voor het drinkwater kan volgend jaar goedkoper uitvallen. Dat valt te lezen op de website van het drinkwaterbedrijf PWN.

Meevaller

Gebruikers bij het drinkwaterbedrijf PWN kunnen rekenen op een meevaller. De gemiddelde drinkwaterfactuur gaat volgens PWN met ongeveer 2% omlaag. Het tarief voor het vastrecht blijft ongewijzigd. Vastrecht zijn de vaste kosten van de drinkwateraansluiting.

Berekening

De drinkwaterbedrijven berekenen het tarief van het drinkwater door de kosten die nodig zijn om het te maken en te leveren. Deze kosten bestaan uit waterzuivering en waterproductie, levering van water en klantenservice. De waterproductie maakt verreweg het meest uit van de kosten. 54% maakt deel uit van de prijs voor het drinkwater.De waterlevering en klantenservice maken respectievelijk 30% en 16% deel uit van de kosten.

Efficiency

PWN zegt dat door goede resultaten in de afgelopen jaren en ook een meer effectieve en efficiënte bedrijfsvoering hebben bijgedragen tot de kostenbesparing. Ook in 2017 blijft het drinkwaterbedrijf sturen op minimale operationele kosten en wil het tegelijkertijd investeren in noodzakelijke bedrijfsmiddelen en zuiveringstechnieken. Doelstelling van PWN blijft om kraanwater betrouwbaar, duurzaam en goedkoop uit de leidingen te laten komen. Het waterbedrijf blijft de lat voor zichzelf hoog leggen. Het wil vierentwintig uur per dag werken om aan hoge kwaliteitseisen te voldoen, om zowel nu als in de toekomst drinkwater te blijven garanderen.

Bron: PWN

Reacties