Vochtige nieuwjaarsduik

Foto: Jaap Koper

De oudste nieuwjaarsduik levert bij de Zandvoortse Beachclub 5 weer behoorlijk wat deelnemers op. Als de klanken van Martin Garrix’ Animals uit de speakers klinken voor de warming up, springen de ruim honderden deelnemers en deelneemsters zich warm om een duik te nemen in het nogal kille water van de Noordzee.

Voorbereiding

Een voorbereiding voor een nieuwjaarsduik blijft belangrijk. Milo Gerritsen die de duik in Zandvoort nu een flink aantal jaren organiseert, weet dat elke duik op zichzelf staat. Het afgelopen jaar is er één geweest onder een strakblauwe hemel met een zonnetje erbij. Die van 2017 is met een grijze lucht waarbij de vochtige kou over het strand gaat.

Omkleedruimte

Op de vraag of Gerritsen ook een omkleedruimte heeft zegt hij: ,,Ja ééntje. Op het strand”. Toch is hij tevreden over de opkomst bij de nieuwjaarsduik van 2017. ,,Het heeft vanmorgen geregend en sommige mensen zeggen dan toch: ‘laat maar’. Het valt mij mee”, zegt hij.

Te vroeg

Hoewel de organisatie de warming up redelijk strak leidt, zijn er weer deelnemers die te vroeg de plons in de Noordzee maken. ,,Dat houd je toch”, zegt Gerritsen. Bij het aftellen naar nul, zet een deel van de meute zich als een kudde bizons in beweging om vervolgens enkele cameramensen en journalisten onder de voet te lopen op het strand van Zandvoort.

Scouting

De scouting Paula Geerts uit Hoofddorp is er ook. Voor een aantal leden is het een traditie om de duik te nemen in het Zandvoortse zeewater. ,,Het is te doen”, zegt één van hen. Toch zeggen de leden van de scouting dat de warming up belangrijk is om te blijven doen.

Erwtensoep en radio

Na afloop is er voor iedereen een bakje erwtensoep, maar is het ook mogelijk om even aan te schuiven bij Paul Rabbering van NPO Radio 2. Rabbering zelf heeft ook een duik genomen. Zoals hij zelf in de uitzending zegt, merk je na de duik er niet zoveel vanwege de adrenaline, maar als je weer een tijdje met andere dingen bezig bent, voelt hij toch dat de duik in zijn lijf de nodige sporen heeft nagelaten.

Reacties