Hollandse Meesters centraal bij vervroegd EK Zandsculpturen

Foto: Jaap Koper

De Hollandse Meesters is het centrale thema bij de komende EK Zandsculpturen dat nu gaat plaatsvinden tussen 12 en 18 juni. Zowel het vroege tijdstip als het thema heeft alles te maken met een bredere samenwerking tussen het zandevenement en de bijbehorende kunstorganisaties.

Thema

Het thema Hollandse Meesters is niet zo maar gekozen. Het is geïnspireerd op Hollandse meesterwerken uit de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg. De organisatie van de EK Zandsculpturen werkt samen met de Hermitage Amsterdam, het Rijksmuseum, Escher in het Paleis, het Rembrandthuis, het Amsterdam Museum en het Zandvoorts Museum.

Bezoekers

Het EK Zandsculpturen trekt ieder jaar de nodige bezoekers. De gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum denken door het zandevenement wat meer naar voren te halen, nog meer bezoekers naar de badplaats te lokken. De redenering is simpel. In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn er volgens de gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum meer dagjesmensen en vakantiegangers die dan ook de sculpturen kunnen bewonderen.

Verspreid

Ook nu weer zullen vanaf 12 juni door heel Zandvoort verspreid de nodige sculpturen verrijzen. De zandsculpturen zijn 3 bij 3 meter en maar liefst 3,5 meter hoog. Net als de afgelopen jaren komen ook nu weer de beste zandkunstenaars van Europa om de kunstwerken uit zand op te bouwen.

Verdeeld

Evenals de voorgaande edities komen de zandsculpturen verdeeld over het Badhuisplein, het Kerkplein en het Raadhuisplein te staan. De kunstenaars krijgen daarvoor in totaal 200.000 kilo speciaal sculptuurzand gestort, zo dat ze in de zes dagen hun sculptuur kunnen vervaardigen. Op zondag 18 juni zal een deskundige jury bekendmaken welke kunstenaar de titel Europees Kampioen Zandsculpturen 2017 gaat krijgen. Het publiek kan de sculpturen zien tot 1 november.

Tentoonstellingen

Naast de zandsculpturen zelf komen er ook tentoonstellingen met als thema Hollandse Meesters, zowel in het Zandvoorts Museum als in de openbare ruimte. De samenwerking met grote musea zoals het Rijksmuseum bestaat onder andere uit het beschikbaar stellen van beeldmateriaal. In het Amsterdam Museum is bovendien tegelijkertijd met het EK Zandsculpturen een expositie van de Hollandse Meesters te zien.

Cultuurtoerisme

De organisatoren van het zandevenement denken dat Zandvoortse ondernemers het EK Zandsculpturen kunnen gaan gebruiken om het cultuurtoerisme te promoten. Zo komen er grote panelen in winkeletalages met afbeeldingen van de sculpturen en zijn er speciale verblijfsarrangementen.

Reacties