College vraagt gemeenteraad om definitieve plankeuze Watertorenplein

Foto: Jaap Koper

Het college van Zandvoort heeft aan de gemeenteraad gevraagd om te komen tot een definitieve plankeuze voor het Watertorenplein. De keuze gaat tussen de architectenbureaus Springtij en Bad Zandvoort waarbij het plan van Springtij een lichte voorkeur heeft van het college.

Beoordeling plannen

Het Zandvoortse college heeft alle drie de planinitiatieven zorgvuldig bekeken en beoordeeld. Volgens de gemeente Zandvoort is bij die beoordeling het plan van Bad Zandvoort heel dichtbij het plan van Springtij gekomen. De beoordeling is gedaan aan de hand van kaders die de raad heeft vastgesteld en op basis van de stukken en informatie  die de door initiatiefnemers op 18 april van dit jaar zijn ingediend.

Nieuwe toekomst

Sinds enige tijd zijn er plannen om het Watertorenplein in Zandvoort een nieuwe toekomst te geven. De gemeente Zandvoort en de initiatiefnemers, te weten Bad Zandvoort (AG Architecten), De Biase Architecten en Springtij Architecten, hebben de afgelopen maanden diverse stappen gezet om te komen tot een definitieve plankeuze voor het Watertorenplein.

Afspraken

Op basis van de afspraken uit het coalitieakkoord van december 2016 is het college in gesprek geweest met gemeenteraadsleden over wat ze belangrijk vinden ten aanzien van de uitgangspunten en kaders zoals ruimtelijke kwaliteit, parkeren, erfgoed, duurzaamheid, financiële haalbaarheid en integrale ontwikkeling. In april van dit jaar zijn de kaders vastgesteld door de gemeenteraad.

Inzichtelijk

De raad heeft het college gevraagd om de geoptimaliseerde plannen van de initiatiefnemers te beoordelen en om deze via maquettes inzichtelijk te maken. De maquettes zijn in mei gepresenteerd aan raadsleden en inwoners van Zandvoort.

Ruimtelijke kwaliteit

Volgens de gemeente Zandvoort is het plan van Springtij als beste beoordeeld, omdat vooral dit plan erg goed heeft gescoord op de ruimtelijke kwaliteit en goed in de omgeving past. Daarnaast levert het plan meer parkeerplaatsen op dan nodig is volgens de norm, is er op duurzaamheid en technische uitwerking van de Watertoren een goede en uitgebreide onderbouwing gegeven en scoort het plan goed op de financiële en integrale haalbaarheid.

Dichtbij

Volgens de gemeente komt het plan van Bad Zandvoort heel dichtbij het plan van Springtij. Op de ruimtelijke kwaliteit en parkeren zijn de plannen gelijkwaardig en heel sterk. De verschillen zitten volgens de gemeente vooral in het programma, financiële haalbaarheid en de integrale ontwikkeling.

Programmatisch

Programmatisch en qua erfgoed scoort het plan van Bad Zandvoort beter. Door een openbare functie toe te kennen aan de Watertoren, levert het plan een extra toeristische en economische trekker op. Ook de kwalitatief hoogwaardige hotelfunctie draagt in positieve mate bij aan de visie op verblijfsaccommodaties.

Besluit

Als de gemeenteraad de definitieve plankeuze heeft gemaakt, worden in het najaar van 2017 overeenkomsten gesloten met de gemeente en kan het plan verder worden uitgewerkt. De planning is om in de loop van 2019 te starten met de realisatie. Uiterlijk 27 juni van dit jaar wil de gemeenteraad een definitief besluit over het voorkeursontwerp voor het Watertorenplein nemen. Op 8 juni vindt er een bespreking plaats in de raadscommissie Ruimte en Economie.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen