Ook Zandvoortse kust vervuild met paraffine

Foto: cc by sa Methoxyroxy Wikimedia

Ook de Zandvoortse kust heeft te maken met aangespoelde paraffine. Diverse media zoals NOS, ZFM Zandvoort en RTV Noord-Holland melden dat een groot deel van de Noord-Hollandse kust tussen Den-Helder en Zandvoort bezaaid ligt met paraffine.

Wat is paraffine?

Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Fabrikanten van deze stof passen dit vooral toe voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.

Vervoer

Het transport van deze stof gaat vooral als droge of natte bulk over zee. Na het lossen van een lading van deze substantie in de haven, kunnen volgens milieuorganisaties altijd restjes achterblijven in de opslagtanks van het schip. Volgens de milieuorganisaties moeten de reders de opslagtanks schoonmaken om te voorkomen dat er vervelende situaties ontstaan zoals nu, waarbij hoeveelheden aanspoelen op de stranden.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat meldt dat ze zo snel mogelijk alles op gaan ruimen. Het werk gaat naar verwachting enkele dagen duren. Waar de paraffine vandaan komt is nog onduidelijk. De stof is bekend van kaarsen en vormt een wezenlijk bestanddeel van dit product.

Ziek

Wel kan het mensen en dieren ziek maken als de stof in het lichaam beland. Het advies van Rijkswaterstaat en gezondheidsinstanties luidt dat hondenbezitters hun honden op het strand goed in de gaten te houden.

 

Cookieinstellingen