Makrelen roken is ook sociaal gebeuren

Foto: Jaap Koper

Het makrelen roken tijdens het Open Zandvoorts Kampioenschap Makrelen Roken is ook een sociaal gebeuren. Dat begint al in de ochtend op het terras van Café Koper, waar de vrouw van organisator Ben Zonneveld met geldkistje de betalingen int voor de mensen die mee willen doen.

Inschrijven

Na de inschrijving kunnen de deelnemers naar het Raadhuisplein, waar verschillende rookinstallaties staan. Waar de één met een houten bekisting komt, maakt de ander weer gebruik van een oude ijzeren vuilnisbak waar de makrelen worden gerookt.

Omcirkeld

Voor bijvoorbeeld Henk Bluijs is deze zaterdag al ver van te voren omcirkeld. Hij vist graag en uiteraard doet hij dat ook op makrelen. ,,Je moet ze eerst drogen, dan garen en dan roken”, zegt hij. Dat drogen gebeurd op een temperatuur van tussen de vijfenveertig en vijfenvijfentig graden.

Voelen

Zo voelt Addie Ottho aan de makreel of het vocht in de makrelen is verdwenen. Als er ook maar een beetje vocht in zit, is de vis eigenlijk niet te eten. Ottho heeft al warm gedraaid, want enkele weken terug heeft hij samen met buurman Ron de Jong makrelen staan roken bij het Huis in de Duinen.

Zandvoorters

De Zandvoorters hebben zich het makrelen roken wel rap eigen gemaakt, want enkele jaren terug hebben de Noordwijkers de betere makrelen gerookt. Dat is ook wel gebleken bij de uitslag. De eerder genoemde Addie Ottho is met de eindoverwinning aan de haal gegaan bij deze editie van het makrelen roken.

Cookieinstellingen