Strengere kwaliteitseisen werk kinderopvang en peuterspeelzalen

Foto: Jaap Koper

Vanaf 1 januari 2018 gelden er strengere kwaliteitseisen voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Door een wetswijziging moet er straks op kinderopvanglocaties tijdens de openingstijden minimaal één volwassene aanwezig zijn met een geldig en geregistreerd kinder-EHBO-certificaat.

Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang is in februari van dit jaar door de Tweede Kamer aangenomen. Deze wet richt zich op vier onderwerpen:

  • het opnemen van concretere pedagogische doelen in de wetgeving om meer houvast aan de sector te bieden;
  • het aanpassen en gelijkschakelen van de grondslagen voor het stellen van kwaliteitseisen aan kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in lagere wetgeving;
  • het aanpassen van de grondslagen voor het stellen van kwaliteitseisen aan voorschoolse educatie in lagere wetgeving teneinde het mogelijk te maken om verschillende categorieën beroepskrachten voorschoolse educatie te benoemen en per categorie de inzet en de opleidings- en scholingseisen vast te stellen, en
  • het verhelderen van de regels omtrent het intrekken van een beschikking tot exploitatie van een kindercentrum, gastouderbureau, voorziening voor gastouderopvang of een peuterspeelzaal door het college.

Meer kwaliteitseisen

Inmiddels zijn er nog meer nieuwe kwaliteitseisen gekomen, zoals de verplichte toewijzing van een mentor aan elk kind en concretisering van vier verplichte pedagogische doelen in het beleid. Alle kwaliteitseisen zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Advies

Het advies van de overheid aan kinderopvangorganisaties is om voortvarend aan de slag te gaan met de nieuwe maatregelen. Het (her)opleiden van medewerkers valt hier ook onder. Het certificaat ‘Eerste Hulp aan baby’s en kinderen’ van het Nederlandse Rode Kruis is door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangewezen als één van de geregistreerde certificaten binnen de Regeling Wet kinderopvang.

Rode Kruis Zandvoort

Het Rode Kruis Zandvoort organiseert vanaf maandag 30 oktober een uitgebreide EHBO-opleiding die aansluit bij de nieuwe kwaliteitseisen. De lessen vinden plaats op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Rode Kruisgebouw aan de Nicolaas Beetslaan te Zandvoort. Kinderopvangorganisaties kunnen zich aanmelden bij Martine Joustra via [email protected].

Bron: Rode Kruis Nederland

Cookieinstellingen