Prorail informeert over start werkzaamheden Ecoduct Duinpoort

Foto: ProRail

Spoorwegbedrijf ProRail gaat Zandvoort informeren over de start van de werkzaamheden voor het ecoduct Duinpoort. Fietsers en wandelaars hebben op het Visserspad tussen Zandvoort en Overveen de voorbereidingen kunnen zien. Afgelopen week zijn de werkzaamheden echt van start gegaan.

Drukke spoorlijn

Tussen Haarlem en Zandvoort loopt een drukke spoorlijn midden in een stuk duingebied. Terreinbeherende en nautuurbeherende organisaties zijn onder regie van de Provincie Noord-Holland een aantal jaren gelden begonnen met het aanleggen van drie natuurbruggen tussen de Kennemerduinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zandpoort (over de Zandvoortselaan) en Zeepoort (over de Zeeweg) zijn al aangelegd, maar de ontbrekende natuurbrug Duinpoort over de spoorlijn ligt er nog niet.

Overstekend wild

Met de aanleg van de natuurbruggen willen de terreinbeherende en natuurbeherende organisaties een aaneenschakeling maken van duingebieden tussen Vogelenzang en IJmuiden. Voor overstekend wild en andere dieren ontstaat daardoor een groter gebied, wat gebruik kan maken van de natuurbruggen. Spoorwegbedrijf ProRail legt daarom een nieuwe natuurbrug aan zodat zij het spoor veilig over kunnen. De eerste werkzaamheden aan ecoduct Duinpoort zijn afgelopen week begonnen.

Route bouwverkeer

Het bouwverkeer wat nodig is voor de aan- en afvoer van materialen, maakt gebruik van de N200, Zeeweg/Boulevard Barnaart. Via de Burgemeester van Alphenstraat, Linnaeusstraat en de Kamerlingh Onnestraat gaan zij naar de inrit van de bouwweg bij de Wattstraat.

Omleiding Duinpieperpad

Om  het bouwverkeer richting de bouwweg optimaal te laten verlopen, kruist deze het Duinpieperpad. ProRail vraagt aan fietsers, ruiters en wandelaars rekening te houden met bouwverkeer bij de inrit naar de bouwweg bij de Wattstraat. Tussen het volkstuinencomplex en de aansluiting met het Visscherspad is het Duinpieperpad afgesloten. Het bedrijf heeft een omleidingsroute via de Wattstraat/Keesomstraat gemaakt. Deze route staat met borden aangegeven. Het Visscherspad blijft wel open.

Planning Project

2017

  • September – Afvangen dieren zoals hagedissen/konijnen
  • Oktober  – Aanleg werkweg parallel aan het spoor en verwijderen begroeiing
  • November en december – Aanleg landhoofden natuurbrug -> mijlpaal in week 47 start, er is dan geen treinverkeer gedurende 9 dagen door de spoorvernieuwing en ProRail maakt gebruik om juist dan de landhoofden aan te leggen.

2018

  • Januari – Betonwerk
  • Februari en maart – Plaatsen liggers brugdek en afbouw dek -> mijlpaal week 10 leggen van de liggers, 4 dagen geen treinverkeer mogelijk
  • April en mei – Inrichting/beplanting van het gebied
  • Zomer  – Natuurbrug gereed, feestelijke opening.

 

Bron: ProRail en Gemeente Zandvoort.

Cookieinstellingen