Schrik van mogelijke plezierjacht op damherten

Foto: Wim Meijer Fotografie

De Amsterdamse raadsfracties van D66 en PvdA zijn geschrokken, omdat het misschien mogelijk is dat ook plezierjagers op damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mogen schieten. Dit komt door nieuwe wetgeving waarbij de twee raadsfracties niet op de hoogte zijn geweest van de wijziging.

Brief
D66 en de PvdA hebben vandaag een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Amsterdam met de vraag of het klopt dat er wetswijzigingen zijn op het gebied van de jacht. Met de brief willen de twee partijen dit onderwerp aan de orde stellen.

Plezierjacht uitgesloten
Volgens het bericht bij NH Nieuws beweren de partijen in de brief dat de gemeente weliswaar in 2015 akkoord is gegaan met ‘actief beheer’ in Waterleidingduinen, maar dat ‘de plezierjacht daarbij is uitgesloten’. Ook de Amsterdamse krant Het Parool meldt dat plezierjagers steeds meer invloed proberen te krijgen in het gebied. D66 en PvdA hopen dat het Amsterdamse college ‘alles in het werk zal stellen om de Amsterdamse Waterleidingduinen te vrijwaren van de plezierjacht’.

Drieduizend damherten
In het gebied lopen pakweg drieduizend damherten, waardoor het ‘actieve beheer’ nodig zou zijn geweest. Deskundigen zeggen dat er maar ruimte is voor een derde van dat aantal. Door het grote aantal damherten raken andere dieren volgens de deskundigen op het gebied van natuurbeheer in de verdrukking. Daarbij zorgen de damherten voor overlast door bijvoorbeeld opeens voor auto’s te springen.

Geschoten
Sinds 2015 mogen professionele jagers wel schieten op de dieren, maar is het voor particuliere jagers verboden dat te doen. Volgens het bericht van NH Nieuws zou een nieuwe wet dit veranderen. Zo zegt de wet dat het beheer van het natuurgebied tegenwoordig in handen moet komen van een vereniging met leden. Zo hebben een aantal particuliere jagers een vereniging opgericht.

Positief
Gedeputeerde Jaap Bond van de Provincie Noord-Holland heeft zich al eerder positief geuit over jagers in Het Parool. ,,De jagers hebben gedaan wat ze moesten doen van de wet, terwijl de terreinbeheerders als Waternet en Natuurmonumenten te laat actie hebben ondernomen”, zegt Bond in de Amsterdamse krant.

Gevoelig
Ook Bond realiseert zich dat de situatie ‘heel gevoelig ligt in de gemeenteraad van Amsterdam’. ,,Dat Waternet er vat op wil houden, begrijp ik dus heel goed”, zegt de gedeputeerde. De jagers hopen zelf op een samenwerking met de terreinbeheerder. Waternet ziet dat niet zitten. ,,De jagers doen dit vanuit hun eigen belang”, zo zegt een woordvoerder van Waternet.

Bron: Parool en NH Nieuws.

article
7156
Schrik van mogelijke plezierjacht op damherten
De Amsterdamse raadsfracties van D66 en PvdA zijn geschrokken, omdat het misschien mogelijk is dat
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/7156/schrik-van-mogelijke-plezierjacht-op-damherten/
2018-01-02T22:16:08+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/01/04190601/tumblr_nd4ez8hdXp1svvyvco8_1280.jpg
Amsterdamse Waterleidingduinen, damherten, Jaap Bond, plezierjacht, Waternet
Nieuws