Geen gasaansluitingen meer in nieuwbouwwoningen

Foto:

Er komen geen gasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen waarvan het bouwbesluit nog moet vallen. Dat hebben de gemeenten, vallend onder het werkgebied van Omgevingsdienst IJmond met elkaar afgesproken in een gisteren ondertekende  intentieovereenkomst.

Gemeenten

De gemeenten die onder deze overeenkomst vallen zijn: Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Uitgeest, Beemster, Edam-Volendam, Purmerend, Wormerland, Oostzaan, Waterland, Landsmeer, Haarlem, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal.

Ondertekenaars van de intentieovereenkomst (foto: od IJmond)

 

Nieuwe en vastgestelde plannen

De ondertekening vond plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Overheden en de bouw- en vastgoedsector gingen tijdens het congres in gesprek over de stappen die nodig zijn voor een duurzame energietransitie. Naast nieuwbouwplannen waar nog over besloten moeten worden, staat in de overeenkomst ook dat waar mogelijk eerder vastgestelde plannen alsnog worden beoordeeld op de haalbaarheid van een aardgasvrije oplevering.

Geen onderlinge concurrentie

Het initiatief voor deze intentieovereenkomst komt van de Haarlemse wethouder Cora-Yfke Sikkema en de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho. Gedeputeerde van provincie Noord-Holland Jack van der Hoek: “Door de regionale aanpak wordt een aardgasvrije ontwikkeling van nieuwbouwwoningen gestimuleerd zonder dat gemeenten elkaar daarbij onderling beconcurreren. Ontwikkelaars zullen niet de behoefte voelen om naar andere gemeenten in de regio te gaan, omdat het beleid overal gelijk is.”

Besluit Tweede Kamer

De intentieovereenkomst sluit aan op het besluit dat de Tweede Kamer dinsdag 30 januari 2018 nam om de gasaansluitplicht voor nieuwbouw uit de wet te schrappen. De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam werken dus al direct samen aan de uitvoering van dit besluit.

Bron: Omgevingsdienst IJmond

article
7375
Geen gasaansluitingen meer in nieuwbouwwoningen
Er komen geen gasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen waarvan het bouwbesluit nog moet vallen. Dat hebben de
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/7375/geen-gasaansluitingen-meer-nieuwbouwwoningen/
2018-02-02T10:55:27+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/02/02111756/Persbericht-Geen-gasaansluiting-meer-in-nieuwbouwwoningen-werkgebied-Omgevingsdienst-IJmond11.jpg
gasaansluitingen
Nieuws