Yucca aangetroffen in Kraansvlak

Foto: Pixabay Angelses CC0 Creative Commons Public Domain

Zowel Nature Today als het Haarlems Dagblad hebben melding gemaakt dat vrijwilligers het afgelopen jaar de yucca in het Kraansvlak hebben aangetroffen. De vrijwilligers hebben de plant aangetroffen tijdens een planteninventarisatie bij Zandvoort.

Exoot

Volgens deskundigen is de vestiging van de exoot in het duingebied een bedreiging en vormt het een gevaar voor de andere aanwezige duinflora en -fauna in het zeedorpenlandschap van Zandvoort. De vrijwilligers hebben de vondst gemeld aan duinbeheerder en waterbedrijf PWN. De afgelopen maand zijn de planten verwijderd uit het duin, wat een onderdeel is van het Natura 2000 gebied.

Noord- en Centraal Amerika

Normaal gesproken komt de yucca of palmlelie voor in Noord- en Centraal Amerika. De planten hebben dikke, leerachtige bladen met een scherpe punt en kunnen forse struiken vormen. De pluimvormige bloeiwijze heeft witte bloemen.

Soorten

In Nederland zijn drie sterk gelijkende soorten van de yucca in het wild aangetroffen. In het Amerikaanse werelddeel groeit de plant in duingebieden en gebieden met open zandgronden. Deze gronden zijn ook in Nederland en België aanwezig, wat volgens Nature Today een prima voedingsbodem is voor de plant.

Duingebieden

De yucca verwildert steeds meer in de duingebieden. In België wordt al enige jaren gesproken van een ‘invasieve’ soort, en in Nederland lijkt de yucca zich ook steeds meer die kant op te ontwikkelen. Ook in Frankrijk, Spanje en Italië komt de plant voor en is deze verwilderd. Volgens Nature today komt de plant en lokaal ingeburgerd voor, maar staat zij vooralsnog niet als invasief te boek.

Onbekend

Het is volgens Nature Today ook onbekend hoe de plant in het duingebied terecht is gekomen. In Amerika vormt de plant vruchten met zaad dankzij bestuiving door de Yuccamot, Deze insect heeft zich gespecialiseerd in de yucca.

Hommels

In Nederland komt die insect niet voor, maar Europese hommels blijken in staat een verwante en nog niet verwilderde yuccasoort, te bestuiven en bevruchten. Of er in Nederland sprake is van bestuiving weten de onderzoekers van Nature Today nog niet, maar het zou wel een aantal waargenomen zaailingen en afgelegen vindplaatsen kunnen verklaren.

Vermeerderen

De reden waarom de plant in het Kraansvlak is verwijderd heeft te maken dat de plant zich gemakkelijke vegetatief kan vermeerderen uit stukken stam en wortel. Buiten de normale natuurgebieden zijn yucca’s voornamelijk gevonden op plaatsen waar mensen hun tuinafval dumpen.

Geen grote invasies

Volgens Nature Today zijn in Nederland vooralsnog geen grote invasies gemeld van de yucca. Wel wil plantenorganisatie FLORON de vinger aan de pols houden. Daarnaast zijn onderzoekers nieuwsgierig over hoe de plantensoort zich in Nederland ontwikkelt.

Melden

Bezoekers die de plant aantreffen in het duin, kunnen dat melden via de NOVA-app of waarneming.nl. Zowel de duinbeheerder als de onderzoekers vragen de echte plantenkenners ook om informatie te geven over bijvoorbeeld bestuivers of vruchtvorming.

Bron: Nature Today

article
7587
Yucca aangetroffen in Kraansvlak
Zowel Nature Today als het Haarlems Dagblad hebben melding gemaakt dat vrijwilligers het afgelopen jaar
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/7587/yucca-ucca-aangetroffen-in-kraansvlak/
2018-03-01T11:30:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/02/01112306/Yucca-Pixabay-Angelses-CC0-Creative-Commons-Public-Domain.jpg
Kraansvlak, PWN, yucca
Nieuws