Groen Links raadsfracties willen natuurpact voor groenbescherming

Foto: Groen Links Zandvoort

De Groen Links raadsfracties trekken samen op om een natuurpact te vormen voor groenbescherming en vormen een front tegen de bouwplannen van het kabinet. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben de lokale Groen Links fracties in de Metropoolregio Amsterdam vandaag samen een regionaal natuurpact gepresenteerd.

Ondertekend

Namens Groen Links Zandvoort heeft lijsttrekker Karim el Gebaly het natuurpact ondertekend. Aanleiding voor de lokale fracties om te komen tot het pact, is de oproep van Minister Ollongren aan gemeentes om lef te tonen door ook te bouwen in het groen. De raadsfractie van D66 Zandvoort heeft zich daar al eerder over uitgesproken.

Eeuwig zonde

El Gebaly noemt dat ‘eeuwig zonde’, ‘onnodig’ en ‘ondoordacht ’. Volgens de lijsttrekker van Groen Links in Zandvoort is het bouwen in het groen kiezen voor de makkelijke weg. ,,Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen het gemakzuchtige bouwen in natuur”. zegt el Gebaly in de persbericht.

Nodig

Toch wijst el Gebaly er op dat ook GroenLinks vindt dat bouwen nodig is. ,,Tot 2040 zijn er netto circa 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap”, zegt de lijsttrekker in het persbericht verklaring.

Mogelijkheden genoeg

Zo zijn er volgens el Gebaly mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. De voorman van Groen Links in Zandvoort vindt dat het meer lef vergt, om met een goede visie en creativiteit te komen, dan met het volplempen van natuur.

Betere bescherming

Groen Links Zandvoort denkt dat met de regionale samenwerking, de gemeentes niet alleen beter het groen kunnen beschermen maar ook beheren en verbinden. Volgens alle lokale fracties moet dit, omdat het kabinet de suggestie wekt voor de makkelijke weg te kiezen.

Niet gezond

Het is volgens de fracties verder ook nodig omdat het huidige kabinet geen keuze maakt voor niet gezond en groen. Het is volgens Groen Links daarom nodig om tot dit natuurpact te komen. De lokale fracties dringen daarin aan op het maken van duidelijke afspraken tijdens de collegeonderhandelingen om het groen te beschermen.

Schouders

Dat vraagt volgens Groen Links wel wat. Het betekent dat gemeentes met allerlei lagen in de lokale maatschappij de schouders eronder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Als deze volgens Groen Links er niet snel komt, dan neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe. Regionale samenwerking kan dat volgens de lokale fracties voorkomen.

Initiatief

Het Regionaal Natuurpact Amsterdam is een initiatief van de Groen Links fracties en lijsttrekkers in Diemen, Waterland, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Velsen, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.

Bron: Groen Links Zandvoort

Cookieinstellingen