Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort presenteert rapport toegankelijkheid van Zandvoort

Foto: Jan Hollander

De Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort heeft afgelopen maandag een eigen rapport gepresenteerd over de toegankelijkheid in Zandvoort. In het rapport staan vooral verbeterpunten en adviezen die het college van Zandvoort mee kunnen nemen voor een goede toegankelijkheid en bereikbaarheid van openbare ruimten en voorzieningen in de gemeente Zandvoort. Voorzitter Friso van Marion heeft het rapport overhandigd aan wethouder Gert Toonen die aanwezig is geweest bij de vergadering van de raad.

 

Schouw

Reden om tot het rapport te komen, is een schouw die enkele leden van de Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort hebben gedaan na het rapport ‘Op weg naar toegankelijkheid’ uit 2013. Het is bij deze rondgang vooral gegaan wat er is verbeterd ten opzichte van 2013, maar ook wat er nog verbeterd kan worden. Een tweede aanleiding voor het komen tot het rapport, heeft te maken met het VN verdrag waarin staat dat de Nederlandse wetgeving moet worden aangepast op dat verdrag.

Uiteenzetting

In het rapport is een uiteenzetting van het probleem voor mensen die zijn aangewezen op hulpmiddelen om ergens te komen. Hier valt te denken aan mensen die minder mobiel zijn en die zich bijvoorbeeld verplaatsen in een scootmobiel. Niet alleen mensen met een scootmobiel ondervinden de nodige hinder, ook mensen met een rollator kennen deze problemen ook.

Wegoppervlak als hindernis

Zo hebben de leden vastgesteld dat er in Zandvoort enkele plaatsen waar het wegoppervlak als hindernis kan worden ervaren voor mensen in een scootmobiel. Een voorbeeld is het ongelijke wegoppervlak op het Raadhuisplein. De verbetering ligt volgens de Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort bij de wijze hoe het huidige Stationsplein is ingericht.

Adviezen

Zo heeft de raad adviezen meegegeven aan het Zandvoortse college. Het advies richt zich op de openbare ruimten en de weg er naar toe. Het beperkt zich niet alleen daar toe. Ook geeft de raad een aanbeveling over de manier waarop in de gemeente Zandvoort die aanpassingen tot stand gaat brengen.

Ongehinderd

Vooral de app Ongehinderd is een aanbeveling die de Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort meegeeft aan het college van de gemeente Zandvoort. Deze app biedt gemeenten en andere gebouwenbeheerders een kant en klare aanpak de toegankelijkheid te verbeteren. Deze beperkt zich niet alleen tot openbare gebouwen, maar ook voor bijvoorbeeld winkels en horeca. Ongehinderd is ook een middel om invulling te geven aan de nieuwe toegankelijkheidswetgeving.

Blij

Wethouder Toonen heeft bij het in ontvangst nemen van het rapport gezegd erg blij te zijn met dit rapport. Toonen gaat over onder meer de openbare ruimten in Zandvoort. ,,De adviezen van de raad zijn waardevol”, zo reageert Toonen.

 

Cookieinstellingen