Begeleidingscommissie raadsonderzoek Watertorenplein ontvangt rapport

Afgelopen vrijdag heeft heeft onderzoeksbureau Stichting Decentraal Bestuur.nl het rapport  ‘Raadsonderzoek Watertoren en Watertorenplein’ gepresenteerd in het raadhuis van Zandvoort. Het rapport van het onderzoeksbureau is overhandigd aan voorzitter Jerry Kramer van de begeleidingscommissie van het raadsonderzoek.

Centraal

Een van de vragen die centraal heeft gestaan, gaat over de vraag of de gemeenteraad op 28 juni 2017 op goede gronden een besluit heeft kunnen nemen. Decentraal Bestuur heeft gekeken naar onder meer de proceskaders en de inhoudelijke kaders, waaruit de conclusie is getrokken dat dit in voldoende mate is gebeurd.

Bevoegdheden

Het onderzoeksbureau heeft verder gekeken of het college en de gemeenteraad binnen hun bevoegdheden hebben gehandeld. Daarnaast is ook gekeken naar hoe de raad is geïnformeerd, over de open besluitvorming, de betekenis van de besluitvorming en de vrijheid om te kiezen. Ook daar is de conclusie dat dit allemaal ruim voldoende is gebeurd.

Speelveld

Volgens het rapport is er ook een gelijk speelveld geweest voor de drie partijen die bij de ontwikkeling van het Watertorenplein zijn betrokken. Wel is in het rapport te lezen, dat op één moment informatie niet tegelijkertijd met de drie bureaus is gedeeld.

Peilmaat

Uit het rapport blijkt dat rondom de informatie over de te hanteren peilmaat, alleen één van de drie bureau’s op 10 april 2017 op de juiste manier is geïnformeerd. Het is wel de bedoeling geweest om ook de andere twee bureaus daarover te informeren, maar dat is niet gebeurd.

Toetsing

Uiteindelijk is besloten de peilmaat niet te betrekken in de toetsing van de plannen. Op 20 april 2017 zijn de drie bureaus hierover gelijktijdig geïnformeerd, waarmee de informatieverstrekking over het gelijke speelveld is hersteld.

Advies

Het advies van de begeleidingscommissie raadsonderzoek Watertorenplein is om geen raadsenquête te starten over dit politieke onderwerp. De begeleidingscommissie doet ook enkele aanbevelingen bij de presentatie van het rapport.

Aanbevelingen

De aanbevelingen die de leden van de begeleidingscommissie doen zijn:

  1. Bij (toekomstige) beslissingen over grote ruimtelijke ontwikkelingen dient de gemeente een veel strakkere regie te voeren en deze regie al bij de start in handen te hebben.
  2. Bij langlopende besluitvormingsprocessen de raad periodiek informeren over de voortgang.
  3. Als de raad beslist dat het besluit van 28 juni 2017 kan worden uitgevoerd is het van belang om vervolgbeslissingen in lijn van dit besluit te nemen.
  4. Hoe de raad ook beslist, juridische procedures zijn te verwachten. Dit is geen reden om niet te besluiten.

Volgens de begeleidingscommissie zijn er naar hun eigen zeggen geen grote ‘witte vlekken’ en geeft de reconstructie een ‘adequaat beeld’ over het verloop van het raadsbesluit van juni 2017.

Cookieinstellingen