Start broedseizoen vraagt iets van hondenbezitter in natuurgebieden

Hoewel de winter nog niet helemaal is verdwenen, staat het broedseizoen toch op het punt van beginnen en dat betekent dat de hondenbezitter weer op moet gaan letten. De provincie Noord-Holland laat in een bericht op hun website weten dat vogels, vogelnesten, konijnen, hazen, reeën, dassen, vossen en ander wild beter moeten worden beschermd tegen loslopende honden. De provincie wil voorkomen dat dit tot de nodige verstoring leidt in de natuurgebieden.

Voorlichtingscampagne

De provincie Noord-Holland is een voorlichtingscampagne gestart, waarin zij met Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties samenwerkt. De campagne is bedoeld om de hondenbezitter bewust te maken van de ongewenste gevolgen van een loslopende hond in de natuur en dan vooral in het broedseizoen die deze maand langzaam van start gaat.

Borden bij natuurgebieden

De voorlichting spitst zich toe in de broedtijd, waarbij de hondenbezitters op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders precies kunnen zien wat de regels zijn. Ook via de sociale media, informatieborden op locatie en bij bezoekerscentra plaatsen terreinbeheerders berichten.

Regels

De regels voor toegang verschillen per natuurgebied. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen, voordat iemand een gebied betreed. Recreanten die zich daar niet aan houden riskeren volgens de province een boete.

Honden aangelijnd

Een van de regels, is dat honden moeten zijn aangelijnd. De uitleg die terreinbeheerders erbij geven, is dat loslopende honden bij vooral vogels die hun nest op de grond hebben, de dieren kunnen verstoren. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen. Ook bestaat de kans dat eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren.

Niet aangelijnd

In sommige (losloop)gebieden hoeven honden niet aangelijnd te zijn. Toch geldt ook daar dat honden niet achter het wild aan mogen gaan. Belangrijk om te weten, want het jachtinstinct van honden is moeilijk in de hand te houden. Honden kunnen ook achter reeën, konijnen, hazen en hagedissen aan gaan.

Samenwerking bij handhaving

Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland en Recreatie Midden-Nederland hebben afgesproken meer te gaan samenwerken op gebied van handhaving. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN).

Gericht op omwonenden

De samenwerking tussen de beheerders is gericht op om omwonenden, bezoekers en ondernemers in een recreatiegebied bewust te maken van de geldende regels. Zij kennen soms de regels niet en zijn zich niet bewust van de impact van hun gedrag. Met een gezamenlijke aanpak kunnen de organisaties hun capaciteit beter inzetten en eenduidiger optreden.

Bron: Provincie Noord-Holland

Cookieinstellingen