Maxima bezoekt MS-patiënten in Nieuw Unicum

Foto: Annet Westerburger

Gisteren heeft Koningin Máxima een bezoek gebracht aan een aantal MS-patiënten van het MS-expertisecentrum Nieuw Unicum in Zandvoort. Aanleiding voor het bezoek is een internationaal congres dat gisteren in het centrum is afgewerkt.

Ontwikkelingen

Uit de hele wereld hebben wetenschappers daar de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van de bestrijding van de ziekte. Volgens NH Nieuws heeft Máxima tijdens haar bezoek uitgebreid de tijd genomen om een aantal bewoners te spreken die in het centrum wonen.

Koningin Maxima bezoekt Nieuw Unicum

Zenuwziekte

Volgens NH Nieuws wil de koningin met het werkbezoek aandacht vragen voor het onderzoek naar de ongeneeslijke zenuwziekte Multiple Sclerose, waar in Nederland ongeveer 16.000 mensen aan lijden. Bewoners van Nieuw Unicum zijn enthousiast over de aandacht van de koningin.

Gelegenheid

NH Nieuws heeft ook het verhaal opgetekend uit de mond van bewoner Thijs Möller, die de gelegenheid krijgt om uitgebreid met de koningin te praten. Volgens hem is het bezoek in één woord geweldig. ,,Ze kijkt je aan en stelt goede vragen, aan alles merk je dat ze betrokken is. We kunnen ons geen betere ambassadeur voor stichting MS-research wensen”, vertelt Möller aan NH Nieuws.

Chef-Kok

Hoe ingrijpend de ziekte is, vertelt Möller als hij tientallen jaren als chef-kok in restaurants over de hele wereld werkt, totdat er bij hem in 2003 MS wordt geconstateerd. Hij blijft thuis wonen, maar op een gegeven moment gaat het niet meer en is hij in 2007 verhuisd naar Nieuw Unicum.

Uitkomst

Voor Möller is het wonen in Nieuw Unicum een uitkomst. Hij voelt zich gelukkig en is dat ook. ,,Doktersbezoeken namen zoveel tijd en energie in beslag dat er weinig overbleef voor andere dingen toen ik nog buiten het centrum woonde. Hier heb ik alles bij de hand, eigenlijk hoef ik nooit meer de poort uit. Bovendien vind ik het eigenlijk wel gezellig hier”, vertelt hij aan NH Nieuws.

Beste behandeling

Volgens Möller is hij in Nieuw Unicum verzekerd van de beste behandeling. “Iedereen in het centrum spant zich ervoor in het leven van MS-patiënten zo aangenaam mogelijk te maken” zegt Möller tegen NH Nieuws. “Natuurlijk hoop ik dat ze ooit een medicijn tegen de ziekte zullen vinden, maar vooralsnog is er geen oplossing voor de vorm van MS die ik heb. Ik zit in een glijbaan, ik word alleen maar slechter, maar het is een fijn idee dat ik in ieder geval aanspraak kan maken op de best mogelijke zorg”, vertelt hij verder.

Uniek

Nieuw Unicum is het enige centrum ter wereld waar onderzoek naar MS gecombineerd wordt met het direct verzorgen van patiënten. Op het terrein van de instelling wonen 140 MS-patiënten. Ze wonen er zelfstandig, maar hebben alle vormen van zorg binnen handbereik.

Bron: NH Nieuws

Foto’s: Annet Westerburger

article
7993
Maxima bezoekt MS-patiënten
Gisteren heeft Koningin Máxima een bezoek gebracht aan een aantal MS-patiënten van het MS-expertisecentrum Nieuw
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/7993/maxima-bezoekt-ms-patienten-in-nieuw-unicum/
2018-04-11T21:22:20+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/04/12163817/Maxima-bezoekt-Nieuw-Unicum-bewerkt-IMG-20180411_160532_resized-Annet-Westerbruger.jpg
Koningin Máxima, MS, MS-patiënten, Nieuw Unicum
Nieuws