Stinkende algen en vieze kleur zee bederven strandpret

Foto: cc by sa Methoxyroxy Wikimedia

Gisteren hebben stinkende algen en een vieze kleur van de zee gezorgd voor het bederven van de strandpret. Veel badgasten hebben een duik in het Zandvoortse zeewater willen nemen, maar hebben daar snel van afgezien door de rare bruine kleur van het zeewater.

Penetrant

Volgens NH Nieuws hebben de strandbezoekers ook een penetrante lucht geroken die volgens Rijkswaterstaat weer worden veroorzaakt door algen. ,,Het gaat hier om een combinatie van zeevonk en meischuim”, verklaart een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zegt dat meischuim wordt gevormd door afstervende algen, die door de golven worden opgeklopt en door de wind het strand worden opgeblazen.

Niet gevaarlijk

Rijkswaterstaat zegt dat het niet gevaarlijk is voor de gezondheid. ,,Wie toch een duik wil nemen in het bruine water, raden we toch aan om dat liever niet te doen. Het kan misschien een klein beetje irritatie geven aan de huid of de ogen en het is ook niet heel fris om met die vieze lucht het water in te gaan”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Reacties

Verslaggevers van NH Nieuws hebben ook reacties gepeild van de aanwezige badgasten. ,,Daar ga ik echt met mijn huid niet in, dat is nasty“, zegt een jongen als hij naar de zee kijkt. Net als zijn vriendin blijft hij op het strand. “Het ziet er echt heel smerig uit”, zegt de jongen verder. Rondom de blote voeten van het stel, ligt een enorme berg bruin schuim. De enigen die erdoorheen durven te stappen zijn twee kraaien, op zoek naar voedsel.

Weersomstandigheden

Hoe lang de stank van de algen en de bruine kleur in zee blijven hangen, is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. ,,Met flink wat regen en wind kan het zo weer weg zijn”, klinkt het van de kant van Rijkswaterstaat Een andere badgast vertelt aan NH Nieuws dat het natuurverschijnsel wel plaatselijk is. ,,In Noordwijk aan Zee had de zee gewoon zijn normale kleur vandaag”, vertelt hij aan de verslaggevers. Bij het bericht van NH Nieuws over de algen en de vieze kleur van de zee is ook een filmpje te zien.

Bron: NH Nieuws

article
8222
Stinkende algen en vieze kleur zee bederven strandpret
Gisteren hebben stinkende algen en een vieze kleur van de zee gezorgd voor het bederven
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/8222/stinkende-algen-en-vieze-kleur-zee-bederven-strandpret/
2018-05-09T16:11:45+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2015/12/01202309/Zandvoort-Kunst-op-het-strand-Wikimedia-Methoxyroxy.jpg
algen, vieze kleur
Nieuws