Vrouwen in actie tijdens de week tegen de kinderprostitutie

Foto: Bas Bakker

Deze week voeren verschillende vrouwen actie in de week tegen de kinderprostitutie in de wereld. Ook in Zandvoort laten vrouwen zich bij strandpaviljoen Vooges voor een halve etmaal opsluiten in een hok met een matras en voorzien van gaas. Alles in het teken van ‘Lock me up – Free a girl’.

 

 

Symbool

Het hok staat symbool voor de erbarmelijke omstandigheden verderop in de wereld, waarbij veelal meisjes door sexbazen in kleine ruimtes worden vastgehouden en geld moeten verdienen in de sexindustrie. In Vooges laten Shannon Terlouw uit Den Haag en Joke Bakker uit Huizen zich 12 uur lang opsluiten in een hok. Er is één verschil. Daar waar de meisjes in mensonterende omstandigheden leven, hebben de vrouwen hier wel stroom, een matras en verbinding met het internet.

Lock me up Free a girl met Joke (links) en Shannon (rechts)

Actie

Het neemt niet weg dat de actie voor zowel Shannon als Joke een enorme betekenis heeft. Shannon heeft een eigen pr bedrijf en Joke heeft een verleden in de financiële wereld, maar richt zich nu samen met haar man Bas in de kunst uit verschillende delen van de wereld. Joke heeft ook zelf gewoond in Azië waar zij van nabij de kinderprostitutie heeft meegemaakt. Ze heeft onder meer voor Artsen Zonder Grenzen gewerkt.

Motieven

Zowel Shannon als Joke hebben hun eigen motieven om geld in te zamelen voor ‘Lock me up – Free a girl’. ,,Ik wil een daad stellen”, vertelt Joke. ,,Als er maar genoeg mensen een bijdrage leveren voor de druppel op de gloeiende plaat, zal er een verschil worden gemaakt”, zegt ze. Joke gelooft ook dat wanneer je maar genoeg lawaai maakt, dat lokale overheden in samenwerking met ‘Lock me up – Free a girl’ jonge meisjes een perspectief kan bieden.

Eerder actie

Shannon heeft al eens eerder actie gevoerd voor dit doel. Ook toen heeft zij zich laten opsluiten en is haar kleine zusje naast haar komen zitten om geld in te zamelen. Op die manier heeft zij willen laten zien, waarin de meisjes die met kinderprostitutie te maken hebben, verschillen met haar eigen zusje. Het verschil zit alleen al hoe de meisjes eruit zien. ,,De meisjes zien er niet gelukkig uit”, vertelt Shannon.

Lang

De dag is voor beiden begonnen om 11.00 ’s ochtends en duurt een halve etmaal. Beiden kennen elkaar niet, maar de actie verbindt hen. Juist dat zorgt ervoor dat het leuk is om met zijn tweeën te zijn. Over de actie zelf hebben ze het kort gehad, maar het gesprek gaat ook over hoe je met bijvoorbeeld sociale media de actie onder de aandacht kan brengen. Shannon zegt dat met een persoonlijke boodschap dit de beste manier is. De actie tegen kinderprostitutie eindigt op zaterdag 19 mei.

De foto als uitgelichte afbeelding bij het nieuwsartikel is van Bas Bakker

 

Reacties

article
8302
Vrouwen voeren actie tegen kinderprostitutie
Deze week voeren verschillende vrouwen actie in de week tegen de kinderprostitutie in de wereld.
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/8302/vrouwen-in-actie-tijdens-de-week-tegen-de-kinderprostitutie/
2018-05-16T14:29:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/05/16142859/Lock-me-up-Free-a-girl-Joke-Bakker-voorgrond-en-Shannon-Terlouw-achtergrond-Bas-Bakker-bewerkt.jpg
Free a girl, Joke Bakker, kinderprostitutie, Lock me up, Shannon Terlouw, Vooges
Nieuws