Drie moties van Groen Links Zandvoort over afval in Zandvoort

Foto: cc by sa Methoxyroxy Wikimedia

Met het indienen van drie moties wil Groen Links Zandvoort de strijd aanbinden tegen het afval in de badplaats. Op zichzelf staat het indienen van de moties niet helemaal, omdat eerder deze week de Beach Clean Up met onder meer Hanna Verboom ook al een actie heeft ondernomen onder het mom #stopmetplastic.

Doorn in het oog

Volgens Groen Links is het bij veel mensen een doorn in het oog, als na een mooie dag in het dorp of op het strand er in de avond een berg met rommel ligt die sommige strandbezoekers hebben achtergelaten. Het is volgens de fractie van Groen Links in Zandvoort schadelijk voor het milieu. De raadsfractie wil met het indienen van drie moties een eind te maken aan deze rommel en de groeiende plastic soep in de zee.

Wenken bediend

De raadsfractie van de progressieve partij in Zandvoort wordt op hun wenken bediend. Op 24 juni zijn de stranden van Scheveningen en Zandvoort het decor van een speciale schoonmaakactie. National Geographic organiseert die dag samen met Stichting De Noordzee een speciale Beach Cleanup voor de campagne op de sociale media #stopmetplastic. Met deze actie willen de initiatiefnemers van de opruimactie voorkomen dat plastic zwerfafval van de kustlijn in zee verdwijnt.

Ambassadeurs

Actrice Hanna Verboom, YouTuber Wouter van der Vaart en plastic soup surfer Merijn Tinga lopen als ambassadeurs van de campagnemaand voorop tijdens de Hondshaai-route in Zandvoort. Tinga heeft de plasticvervuiling al eerder aan de kaak gesteld. Dat heeft hij gedaan door meer dan duizend kilometer over de Rijn te suppen, laat met de ingezamelde plastic flesjes een nieuw hoogwaardig surfboard printen. Van het overige plastic afval laat National Geographic een kunstwerk maken, waardoor het probleem ook na de campagnemaand onder de aandacht blijft.

Aanleiding

Of de actie #stopmetplastic ook de aanleiding is voor de moties die Groen Link Zandvoort indient, is niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat volgens Groen Links Zandvoort na elke mooie dag het strand bezaaid ligt met afval van bezoekers. De welwillenden die wel het afval willen weggooien stuiten volgens de progressieve raadsfractie uit Zandvoort op een overvolle container.

Grootste probleem

,,Het strandafval is het grootste probleem, afval dat op het strand ligt wordt door de eb en vloed bewegingen mee genomen de zee op”, zegt fractievoorzitter Karim el Gebaly van Groen Links Zandvoort in het persbericht. Het doel van de motie is volgens El Gebaly om meer afval inzamel mogelijkheden te creëren op het strand en deze dan vanzelfsprekend ook op tijd te legen.

Statiegeldsysteem

In de tweede motie gaat het om een een statiegeldsysteem. Groen Links Zandvoort stelt dat waar overal een feestje is geweest een weerwar van plastic bekers blijft liggen. Voor de raadsfractie is het gevolg hiervan dat de straten er niet meer uitzien. Volgens Groen Links Zandvoort bestaan nu systemen waarbij de “one-use-cups” worden vervangen door bekertjes die je vaker kan gebruiken en waar statiegeld op zit.

Pilots

,,In Amsterdam draaien hier al een aantal pilots mee en die zijn zo succesvol dat dit ook kansen biedt voor Zandvoort”, stelt commissielid van GroenLinks Remy Driehuizen. Volgens Driehuizen is het daarbij belangrijk dat we niet overbodig veel plastic gebruiken en daar speelt dit systeem daar goed op in.

Ballonnen

Verder zegt Groen Link Zandvoort dat in Nederland zo’n één miljoen ballonnen worden opgelaten waarvan er ruim zeventigduizend in zee terecht komen. ,,Het gevolg van de ballon restanten in het water is dat vissen en vogels dit zien als eten en sterven aan een dieet van plastic”, zegt commissielid Jurre Keuning van GroenLinks Zandvoort.

Gevolg

,,Wanneer je weet dat dat het gevolg kan zijn van vaak een leuke en ludieke ballonnen actie kijk je er wel anders naar”, zegt Keuning. GroenLinks wil het verbieden om binnen de gemeentegrens van Zandvoort ballonnen op te laten. Dit om onnodig dierenleed te voorkomen.

Steun

Groen Links Zandvoort hoopt dat hun collega’s van de andere raadsfracties ook een eind willen maken aan de berg afval die nog eens dierenleed veroorzaakt en roept de collega’s op om deze moties te steunen. Het is volgens El Gebaly tijd dat de mouwen worden opgestroopt om een eind maken aan deze vorm van vervuiling.

Deelname

Mensen die komende zondag nog mee willen doen aan de Beach Clean Up kunnen zich op de website van Beach Clean Up aanmelden.

Bron: Groen Links Zandvoort en Beach Clean Up

Cookieinstellingen