Veel aandacht bij boekpresentatie Het nadeel van eerlijkheid van Marco Termes

Foto: Klapwijk en Keijsers

Afgelopen week heeft de Zandvoortse schrijver Marco Termes veel aandacht gekregen bij de boekpresentatie van zijn nieuwste roman ‘Het nadeel van eerlijkheid’ in het Zandvoortse strandpaviljoen Skyline. Liefde in alles wat hij doet en wie hij is, zit ook verpakt in dit boek. Na zijn toespraak sluit de schrijver dan ook af met een song van Cher:  ‘Do you believe in love.’ Het is het nummer waarop hij zijn muze ooit ontmoet heeft.

Achterzijde

Wie de achterzijde van ‘Het nadeel van eerlijkheid’ leest, moet al nieuwsgierig worden. Hoofdpersoon Bruno Richard Donner verdwijnt bij een geheime Interpol operatie achter de tralies en er is niemand die hem zoekt. Na een aardbeving herwint Donner zijn vrijheid en hij gaat op zoek naar de waarheid achter zijn verdwijning.

Elementen

Ook nu weer zitten er elementen in de hoofdpersoon die bij de schrijver zelf terug te vinden zijn. Het personage van de hoofdpersoon staat dicht bij Termes. ,,Hij zit onder mijn huid”, zegt de Zandvoortse schrijver. Net als alle eerdere romans schrijft Termes omdat de verhalen nog niet zijn verteld. ,,Ik schrijf romans, omdat ze geschreven moeten worden”, vertelt hij.

Titel

De titel ‘Het nadeel van eerlijkheid’ slaat misschien nog wel het meest op zijn muze die ook nu weer in dit boek voorkomt. Het heeft te maken met het einde van zijn liefdesrelatie waarna Termes volledig voor het schrijversbestaan heeft gekozen, terwijl zijn geliefde een andere kant is opgegaan.

Filosofisch

De titel is filosofisch, wat geen verbazing wekt door de filosofische achtergrond die de inmiddels zestig jarige schrijver heeft. Het is wat Termes ook interesseert: De mens.  ,,Je wilt de verwondering tot uitdrukking brengen”, zegt hij. Die verwondering van de schrijver is terug te vinden in een inmiddels fikse reeks boeken en gedichten die zijn uitgebracht door zijn trouwe uitgeverij Klapwijk en Keijsers, die ook zijn volgende roman ‘Kadaver’ zal publiceren.

Cookieinstellingen