Zieke Zandvoorter Willem Prins doet voor de 12e keer mee aan Vierdaagse van Nijmegen

Als op dinsdag 17 juli de Vierdaagse van Nijmegen start, loopt de zieke Zandvoorter Willem Prins samen met zijn vrouw Alma mee om geld in te zamelen voor de ziekte die hij heeft. Prins loopt dan voor de 12e keer mee en heeft in september 2017 te horen gekregen dat hij alvleesklierkaner heeft.

Uitgezaaid

Het verhaal wat Willem Prins vertelt aan NH Nieuws gaat over het nieuws van zijn ziekte en waar hij ook te horen krijgt, dat de kanker al is uitgezaaid. Bij de diagnose van de dokter krijgt de Zandvoorter te horen dat hij nog maar een half jaar te leven heeft. Uiteindelijk heeft het Prins er niet van weerhouden om dinsdag 17 juli aan de start te verschijnen van de Wandelvierdaagse in Nijmegen. Voor de twaalfde keer, maar nu samen met zijn vrouw Alma.

Slechte nieuws

Prins vertelt aan NH Nieuws hoe hij en zijn vrouw het slechte nieuws te horen hebben gekregen. ,,Toen we het slechte nieuws van de dokter hoorden, dachten we meteen aan de Wandelvierdaagse. Dat we die niet meer zouden kunnen wandelen samen”, zegt hij. Samen met zijn steun en toeverlaat Alma, is Prins een wandelliefhebber. De Nijmeegse vierdaagse betekent dan ook veel voor het tweetal.

Leven dankzij wandelen

Het is een wonder te noemen dat Prins straks in Nijmegen aan de start staat. Zo’n tachtig tot negentig procent van de mensen die lijden aan alvleesklierkanker, komen relatief snel te overlijden. Bij de Zandvoorter is de behandeling goed aangeslagen, wat ook te maken heeft met zijn conditie. Hij is al die tijd in beweging gebleven. ,,Ik bleef wandelen in de winter, zelfs met de chemopomp op mijn buik”, vertelt hij aan NH Nieuws.

Weggewerkt

Die chemopomp heeft Prins weggewerkt onder zijn winterjas als hij een wandeling maakt tijdens de afgelopen wintermaanden. Op de woensdagen hebben de doktoren in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp het apparaat aangekoppeld en op de vrijdagen hebben zij deze dan weer afgekoppeld. Tijdens die dagen, denkt Prins: ‘Ik laat mij niet kisten’.

Vroeg bij zijn

Nadat de diagnose bij Prins afgelopen jaar is vastgesteld, is hij er vroeg bij. Het is volgens hem één van de twee voorwaarden om een kans te hebben voor het overleven van de ziekte. De tweede voorwaarde is zoals eerder is vermeld de goede conditie. Die vaststelling van alvleesklierkanker is gebeurd na de Vierdaagse van 2017.

Oncoloog

Vrijwel direct zijn Prins en zijn vrouw Alma op zoek gegaan naar een oncoloog die hen verder wil helpen. Ze komen uit bij Casper van Eijck bij de Erasmus Universiteit. De oncoloog heeft onder meer Steve Jobbs en Sonia Gandhi behandeld aan de ziekte. Alleen Jobbs is overleden, maar Gandhi leeft nog. Van Eijck verricht baanbrekend onderzoek in de strijd tegen alvleesklierkanker.

Behandelmethode

Een behandelmethode is volgens Prins de manier van viro immunotherapie, waarbij een virus als middel wordt ingezet tegen de kanker. Voor deze manier van behandelen is veel geld nodig. Het gaat daarbij niet alleen om de behandeling, maar ook om het onderzoek. Prins stapt zelf ook in dit traject en dat gebeurd vrijwel direct na de Vierdaagse van Nijmegen. ,,Het is voor Van Eijck niet lullen, maar poetsen”, vertelt Prins. Dat heeft volgens hem ook te maken met de Rotterdamse manier van werken. Niet afwachten, maar doen.

Moeilijke maanden

Voor zijn vrouw Alma zijn het ontzettende moeilijke maanden geweest. ,,Dankzij de positiviteit van Willem kwam ik telkens uit het dal. Ik was al blij als we samen de Kerst zouden halen en zijn zeventigste verjaardag nog konden vieren, maar Willem geloofde er in dat we de vierdaagse zeker zouden gaan wandelen”, vertelt ze aan het regionale mediaplatform.

Geld inzamelen

,,Als we straks aan de start staan, dan zullen we zeker wel een traantje moeten laten. We beseffen ons dat we ontzettend veel steun hebben gekregen van onze vrienden en familie, van iedereen”, vertelt Prins. Hij is nog steeds onder behandeling, maar ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ook gunt hij van harte een toekomst vol vertrouwen aan zijn lotgenoten. Het is om die reden dat Prins en zijn vrouw deze dagen geld inzamelen om een behandelmethode ter genezing van alvleesklierkanker te ondersteunen. Meer informatie over hun inzamelingsactie is hier te vinden.

Schoon

Op dit moment is Prins ‘schoon’. Dat wil weinig zeggen, omdat de ziekte ook weer terug kan komen. Hoewel in de kop van dit artikel staat beschreven dat Prins ziek is, moet dat ook in een betrekkelijk perspectief worden gezet. Pancriaskanker, zoals alvleesklierkanker ook wordt genoemd, is de meest aggresieve vorm van kanker. Jaarlijks overlijden in Nederland drieduizend mensen binnen een half jaar aan de ziekte. Daarom is het motto bij de familie Prins: ‘Alleen vandaag telt’.

Bron: NH Nieuws

'
video
8991
Zieke Zandvoorter loopt voor 12e keer vierdaagse
Als op dinsdag 17 juli de Vierdaagse van Nijmegen start, loopt de zieke Zandvoorter Willem
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/8991/zieke-zandvoorter-willem-prins-doet-voor-de-12e-keer-mee-aan-vierdaagse-van-nijmegen/
2018-07-07T16:00:41+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/07/07160446/Foto-van-Willem-en-Alma-Prins-bij-actie-Wandelvierdaagse-Familie-Prins.jpg
alvleesklierkanker, Casper van Eijck, Erasmus Universiteit, Vierdaagse, viro immunotherapie, Willem Prins
Nieuws