Zandsculptuurbouwers strijken neer in Zandvoort

Foto: Jaap Koper

Als Marcel Elsjan of Wipper van De Zandacademie  al weer is gesignaleerd, dan zijn de zandsculptuurbouwers en de Nederlandse zandkunstenaar Maxim Gazendam niet ver weg. Dit jaar staat de zandkunstenaar vlak voor het Zandvoorts Museum en is het regionale mediaplatform NH Nieuws dat niet ontgaan dat Gazendam al weer aan de slag is gegaan met het thema ‘Emotie en Expressie’.

Ontspannen

Het valt ook de verslaggever van NH Nieuws op dat het allemaal ontspannen aan toe gaat, maar wie Gazendam een beetje kent, weet ook dat hij stevig kan doorwerken. Dat is al helemaal het geval als hij zijn koptelefoon op zijn hoofd heeft gezet met daarop muziek. Het is dan het moment dat de voormalig Europees Kampioen bezig is met zijn creatie.

Loting

Ook nu weer heeft de loting uitgewezen waar de zandkunstenaars aan het werk gaan. Na een aantal jaren op het Badhuisplein te hebben gestaan, is Gazendam weer bijna terug op het Kerkplein, waar hij vijf jaar geleden ook al een zandsculptuur heeft gemaakt met een digitale verwijzing. Dat gaat hij nu weer doen.

Goeie ouwe tijd

De zandsculptuur die hij een aantal jaren geleden op het Kerkplein heeft gemaakt, is een verwijzing dat de huidige tijd met sociale media straks en eens ook een goeie ouwe tijd zal zijn. Daar heeft hij toen niet de Europese titel mee gehaald. Dat is later gebeurd met een sculptuur van Vincent van Gogh.

Plan

Aan de verslaggever van NH Nieuws laat Gazendam zien wat hij van plan is. Het is dan aan de jury of die sculptuur goed genoeg is voor wederom een titel. Als Gazendam die titel pakt, is de Ier Fergus Mulvaney hem al voor gegaan, want die heeft ook al in Zandvoort meer dan één titel op zak. Wat wel scheelt, is dat Gazendam de afgelopen week de Nederlands Kampioen is geworden. Een link met het thema is ook de tentoonstelling rondom Leonardo da Vinci die onder meer in het Haarlemse Teylers Museum is te zien.

Zand

Op de vraag van de verslaggever wat voor zand hij gebruikt zegt hij: ,,Dit is jong rivierzand. Het mooie daarvan is dat de korrels niet rond zijn, ze zijn hoekig. En daarom haken ze goed in elkaar, het zijn eigenlijk kleine legosteentjes. Zand van het strand is oud en rond en dat rolt van elkaar af. Dat is dus niet geschikt.”

Actie

Wie de zandkunstenaars in actie wil zien heeft daarvoor deze week de tijd. Op verschillende plaatsen in Zandvoort zijn de zandkunstenaars aan het werk van ongeveer 9.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag 15 juli volgt de bekendmaking van de winnende sculpturen.

Bron: NH Nieuws.

'
article
9023
Zandsculptuurbouwers strijken neer in Zandvoort
Als Marcel Elsjan of Wipper van De Zandacademie  al weer is gesignaleerd, dan zijn de
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/9023/zandsculptuurbouwers-strijken-neer-in-zandvoort/
2018-07-09T21:00:57+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/07/09205103/20180709_120555.jpg
EK Zandsculpturen, Leonardo da Vinci, Maxim Gazendam, zandsculpturen, zandsculptuurbouwers
Nieuws